Is je werk niet je grootste passie? Dat is ook helemaal oké

Je zou het bijna vergeten met al de ‘van je passie je werk maken’ verhalen, maar het is echt niet erg als jouw baan niet je grootste passie is. Jij ziet af en toe best op tegen maandag, bent op sommige dagen niet vooruit te branden en vindt bepaalde aspecten van je werk (zoals bijvoorbeeld mailen) helemaal niet leuk. Geloof ons: dat is ook helemaal oké.

Natuurlijk is het top dat er mensen zijn die wél van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Maar maak je geen zorgen: zelfs bij deze mensen is het niet de volledige acht (of meer) uur rozengeur en maneschijn.

Zo heeft een fotograaf ook te maken met administratie en een digital nomad met vertraagde vluchten en eenzaamheid. Zoals Lisa van Taarten van Jansen al zei: “Als je van je passie je werk maakt, dan werk je geen enkele dag’ is de grootste onzin. Ik heb heel veel passie voor mijn vak, maar het blijft werk.”

Meer lezen? Lisa van Taarten van Jansen bakt vegan taarten: “Ik probeer mensen te overtuigen met lekker eten”

Werk is je identiteit

Toch zijn er honderden zelfhulpboeken te vinden over van je passie je werk maken. Als je er langer over nadenkt, is dat niet heel gek: in onze samenleving wordt onze identiteit voor een groot deel bepaald door ons werk. Let maar eens op: als je iemand vraagt zich voor te stellen, zullen ze bijna altijd ook vertellen wat voor werk ze doen.

Maar je bent veel meer

Omdat je werk als zo’n groot onderdeel van je identiteit voelt, krijg je inderdaad het idee dat je van je passie je werk moet maken. Met deze logica zou een saai beroep namelijk betekenen dat jij ook niet zo spannend bent. Maar ja: jij bent veel meer dan wat je doet. Je hebt hobby’s, quirks en eigenschappen die eigenlijk veel belangrijker zijn dan je baan.

Ik zeg natuurlijk niet dat je bij een baan moet blijven waar je doodongelukkig van wordt. Maar je hoeft echt niet per se van je hobby je werk te maken. Of krampachtig een passie proberen te vinden als je geen idee hebt wat dat dan is. Misschien krijg je wel jeuk van al die ‘passies’ tegenwoordig.

Stel dat je heel erg van breien houdt. Dan kun je natuurlijk een eigen bedrijf beginnen en je breiwerkjes gaan verkopen. Maar wat nou als je helemaal geen zin hebt in de rompslomp eromheen? Je kunt ook ontzettend gelukkig zijn als je een baan hebt waar je het gewoon naar je zin hebt. En daarnáást in je vrije tijd breiwerkjes voor jezelf maakt.

Geloof ons: dat is ook helemaal oké.

Verder lezen?

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Is je werk niet je grootste passie? Dat is ook helemaal oké
Sluiten