De valkuilen van brainstormen (en zo werkt het wél)

Brainstormen is één van de meest gebruikte technieken om nieuwe ideeën op te doen. Iedereen gaat bij elkaar zitten en kan zijn of haar zegje doen. Dat we vaak brainstormen is niet gek. Bedrijven moeten met nieuwe ideeën komen om de concurrentie voor te blijven. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat brainstormen niet zo effectief is als dat we denken.

We hebben vaak het idee dat als we met veel mensen gaan brainstormen er dan ook meer ideeën naar boven zullen komen. Elk persoon heeft natuurlijk zijn eigen mening, kennis en vaardigheden. Meer mensen weten ook meer, zou je denken. En toch werkt dit niet zo goed als dat we zouden willen. Het leidt namelijk helemaal niet tot meer of betere ideeën. Hoe komt dit?

Wat zijn de valkuilen bij brainstormen?

Nee, brainstormen in een team is niet compleet nutteloos. Voor je teambuilding werkt het namelijk goed. Het probleem is dat we onze ideeën snel op elkaar aanpassen. En dat is dus eigenlijk het tegenovergestelde van het doel van brainstormen.

Tijdens een groepsbrainstorm is er altijd een persoon die als eerste zijn (goede) idee mag vertellen. Onbewust neemt de volgende persoon ditzelfde idee ook mee in zijn of haar verhaal. Dit gaat steeds maar door, omdat iedereen op z’n beurt moet wachten en dus beïnvloedt wordt door de ideeën van anderen. Alle ideeën gaan dus steeds meer dezelfde kant op.

Waar moet je op letten tijdens een groepsbrainstorm?

Er is trouwens ook nog een andere reden waarom brainstormen met een groep niet zo’n succes is. En die reden heeft alles te maken met de volgende kenmerken:

  • Angst
  • Laksheid
  • Multitasking

Angst

Tijdens een brainstorm is het de bedoeling om geen kritiek op elkaars ideeën te geven. En toch zijn we hier bang voor. Vaak voelen we ons toch een beetje beoordeeld door anderen.

Waarom iedereen een work wife nodig heeft

Laksheid

Mensen verliezen in een grote groep de motivatie om hun best te doen. Dit komt omdat we dan het gevoel hebben dat onze bijdrage toch minder opvalt en dat deze ook minder invloed zal hebben op het resultaat.

Multitasking

Mocht je nog denken dat multitasken echt effect heeft, helaas. Nee, multitasken werkt niet zo goed als dat we denken. Je kan namelijk niet twee dingen voor de volle 100 procent doen. Je besteed altijd meer aandacht aan het één dan aan het ander. Als we dus bijvoorbeeld luisteren of nadenken over de ideeën van anderen, dan kun je niet tegelijkertijd zelf ideeën bedenken. Sterker nog het leidt je af van je eigen gedachtegang.

Goed, je wilt toch graag brainstormen in een groep. Maar hoe doe je dit dan op de ‘goede’ manier?

Brainstormen: zo werkt het wel

Brainstormen kan zeker wel nut hebben, mits je dit dus op een andere manier doet. Je kan bijvoorbeeld met post-its werken. Iedereen in de brainstorm schrijft zijn eerste idee op zo’n post-it in stilte. Niemand weet dus wat het idee van de ander is en kan dus nergens beïnvloedt door raken. Vervolgens kan iedereen deze op een bord plakken en wordt de brainstorm afgemaakt.

Wat nog beter werkt is om de eerste fase van de brainstorm (het bedenken van de ideeën dus) allemaal individueel te doen. Vervolgens ga je pas in gesprek als iedereen een idee heeft bedacht. Kijk wel uit, behalve dat gesprekken vaak één kant opgaan, hebben ze ook nog het effect dat mensen kiezen voor het idee dat ze het gemakkelijkste kunnen verwoorden. En makkelijk is echt niet altijd de beste oplossing.

Probeer dit ook eens:

Kies een leider van de brainstorm. Deze leider verzamelt de ideeën van iedereen en presenteert ze in een willekeurige volgorde. Met deze anonimiteit kunnen mensen zich veiliger voelen en kun je sneller op de meest creatieve ideeën komen.

Verder lezen

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
De valkuilen van brainstormen (en zo werkt het wél)
Sluiten