Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 9 apr 2019

Waarom we vaker een snipperdag moeten nemen

Je vakantiedagen zijn kostbaar, dat snappen we wel. Er staan nog heel wat mooie droombestemmingen op je lijstje. Maar je vakantiedagen hoef je niet per se letterlijk allemaal op te maken aan vakantie. Ook van een snipperdag kan je even opladen. Wat zeggen we, het kan je zelfs nog veel meer brengen.

Dan bedoelen we natuurlijk niet dat je een dag vrij neemt, omdat je iets leuks van plan bent. Nee, je neemt bij deze snipperdag vrij zonder een plan te hebben. Natuurlijk kan je uiteindelijk beslissen dat je toch iets gaat doen wat je al heel lang wilt – zoals bungeejumpen, maar het kan ook zijn dat je de hele dag je favoriete films kijkt.

Niets moet, en je hoeft je nergens voor te verontschuldigen op deze dag. Toch is het vaak nog moeilijk om te beslissen wat je op deze dag gaat doen. Je bent zo druk en gestrest om het dagelijks leven, van je werk tot het huishouden, dat het lastig is om te bedenken wat jij nu écht wilt doen.

Afstand nemen

Dat klinkt misschien wat heftig, en als je toe bent aan één lang dutje op je vrije dag is dat ook helemaal oké. Maar meer nog dan op een vakantie (dan ben je immers druk bezig met een nieuwe bestemming ontdekken), is een snipperdag de ultieme kans om je werk en je leven in het algemeen van een afstandje te bekijken. Daarom is het belangrijk om af en toe een vrije dag op te nemen zonder plannen.

Waar word je nou echt gelukkig van? Schrijfster Sam Horn, die het boek ‘Someday is not a day in the week‘ schreef, stelde vier vragen op die je kunnen helpen.

Wat doe je momenteel in je leven dat je wilt blijven doen?

Date nights? Hardlopen? Het starten van je eigen bedrijf? Kortom: hier benoem je alle positieve elementen van je leven momenteel.

Wat doe je niet in het leven wat je wel wilt doen?

Fitter worden? Meer afspreken met vrienden? Sparen? Weggaan bij je baan? Hier schrijf je alle dingen op die je ‘ooit’ wil gaan waarmaken, maar waar nu het leven even in de weg zit.

Wat doe je momenteel in je leven wat je niet meer wilt doen?

Roken? Al je geld uitgeven aan koffie’s to go? Te veel tv kijken? Te veel social media?

Wat doe je niet in het leven wat je ook niet wilt doen?

Dit lijkt op het eerste gezicht een beetje een gekke vraag misschien, maar toch is het een belangrijke. Hier schrijf je op wat je sowieso niet wil doen, wat je uiteindelijk helpt uit te vogelen wat je dan wel wil doen. Hier kan je ook ongezonde gewoontes (zoals roken) opschrijven die je vroeger wel hebt gedaan, maar nu niet meer.

Let op: het is belangrijk om alles op te schrijven wat er in je hoofd op popt, ook als dat niet ‘leuk’ of ‘aardig’ is. Niemand hoeft dit te zien, behalve jij. Maar wees vooral ook eerlijk tegen jezelf.

En nu?

Kijk als je klaar bent eerst eens naar je antwoorden op vraag één en vier. Dit is wat er goed gaat in je leven en wat bijdraagt aan jouw geluk. De antwoorden op vraag twee en drie hebben juist het tegenovergestelde effect. Bedenk je wel dat niemand perfect is en dat we altijd antwoorden op deze vragen zullen hebben.

Vraag je daarna af hoe lang dit al je antwoorden zijn op vraag twee en drie. Zoals we net al zeiden heeft iedereen daar altijd wel een antwoord op, maar als dit al jaren onze antwoorden zijn, is dit volgens Sam Horn een goede indicatie dat we in ‘someday land‘ leven.

Gelukkig hoef je niet alles wat je bij die vragen hebt opgeschreven in één keer te veranderen, dat zou onmogelijk zijn. Kies op je snipperdag een antwoord uit van vraag één of twee en laat social media, je sigaret of welke antwoorden je ook hebt opgeschreven bij vraag drie en vier vandaag eens links liggen.

Wedden dat je de volgende dag weer met een lading energie én meer duidelijkheid in wat je wilt in het leven weer op je werk verschijnt?

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom we vaker een snipperdag moeten nemen
Sluiten