Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 16 dec 2019

Vakbond CNV pleit voor een 30-urige werkweek

Vakbond CNV pleit voor een kortere werkweek. “Nu zijn werkweken van 36, 38 of 40 uur de norm. Het is tijd voor de volgende stap”, zegt de nieuwe voorzitter, Piet Fortuin, in een interview met het FD. Tijdens cao-onderhandelingen wil de bond dan ook afspraken maken voor een 30-urige werkweek.

Fortuin maakt zich zorgen over hoge werkdruk, burn-outs en ziekteverzuim. In 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen mensen burn-out klachten. Dat kost werkgevers samen zo’n 2,8 miljard euro per jaar. “We moeten korter gaan werken, zodat mensen werk en privé beter kunnen organiseren. De werkdruk is momenteel enorm en we maken elkaar helemaal gek”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

30-urige werkweek met fulltime salaris

Volgens CNV is het mogelijk een 30-urige werkweek de standaard te maken en daarbij het fulltime salaris voor werkgevers te behouden. Bovendien zouden werkgeverslasten niet hard hoeven stijgen, volgens de vakbond. Hoe dit precies gerealiseerd wordt, zal in de komende weken verder worden uitgewerkt.

Het CNV deed onderzoek onder 3000 werkenden en zo’n 60 procent van de ondervraagden denkt dat een 30-urige werkweek zorgt voor minder burn-outs. Twee derde denkt dat de kortere werkweek lijdt tot minder ziekteverzuim en zelfs 73 procent voor een betere balans tussen werk en privé. Ten slotte geeft 48 procent aan denkt hierdoor productiever en efficiënter te gaan werken.

Werkgevers zijn het niet eens met CNV

Werkgevers staan niet achter het idee van CNV. Volgens hen is er krapte op de arbeidsmarkt en is er juist een langere werkweek nodig. Vrijdag nog deed het kabinet een oproep om minder parttime en meer fulltime te werken. Zo hopen ze de personeelstekorten in sectoren als de zorg en het onderwijs terug te brengen.

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, denkt dat de 30-urige werkweek niet de oplossing is. “We hebben te maken met krapte en vergrijzing. Geef werkenden daarom meer autonomie, zorg voor flexibiliteit, zodat ze zelf hun werkweek kunnen bepalen. Daar valt enorm veel winst te behalen.”

Verder lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Vakbond CNV pleit voor een 30-urige werkweek
Sluiten