Kersverse vaders krijgen aanvullend geboorteverlof

Als kersverse vader kun je over negen maanden aanvullend geboorteverlof krijgen. Op dit moment hebben partners van vrouwen die zijn bevallen recht op vijf dagen geboorteverlof tegen 100% van het loon. Over negen maanden, vanaf 1 juli 2020, mogen de partners in het eerste half jaar nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70% van het loon.

Echter blijkt uit onderzoek van IPSOS (in opdracht van Rutgers en 24baby.nl) dat slechts de helft van alle mannen en vrouwen die kinderen willen hiervan op de hoogte is.

Nieuwe geboorteverlofregeling

Zoals we al zeiden is het vanaf juli 2020 mogelijk om als kersverse partner vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. Dit biedt partners niet alleen de mogelijkheid om langer bij het pasgeboren kind te zijn, maar ook om die periode zelf in te delen.

Uit het onderzoek van Rutgers en 24baby.nl blijkt dat bijna de helft van de mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar met een kinderwens niet op de hoogte was van de regeling.

Het aanvullend verlof gaat gelden voor stellen die nu ontdekken dat ze in verwachting zijn. Zij kunnen het verlof nu al samen plannen om zo de beste start te maken met hun pasgeboren baby.

Plan je geboorteverlof

Handig: je kunt met deze Verlofplanner gemakkelijk nadenken hoe je de zorg voor jullie baby straks willen regelen.

Must read: Deze rechten heb je op je werk tijdens je zwangerschap

Solozorg beste voor gezin

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het het beste is voor het gezin als het verlof wordt verdeeld. Door als partner alleen voor de baby te zorgen (nadat de vrouw haar verlof is afgelopen), ben je niet de assistent van de moeder. Dit zorgt voor allerlei voordelen op de lange termijn, vertelt Ilse Smit (projectleider Vaderschap bij Rutgers).

Een aantal van deze voordelen:

  • Vaders krijgen de ruimte om vader te zijn. Als ze merken dat ze heel goed alleen voor hun kind kunnen zorgen, vergroot dit het zelfvertrouwen in hun vaderschap.
  • Moeders kunnen met een gerust hart terug naar hun werk als hun baby in de veilige en liefdevolle handen van de partner thuis is. Ze krijgt ruimte om weer tijd en energie in haar werk te steken, wat uiteindelijk kan zorgen voor betere carrièremogelijkheden.
  • Vaders die voor solozorg kozen, rapporteren dat de band met hun kind hierdoor is versterkt.
  • Kinderen met een betrokken vader in de eerste maanden na de geboorte lijken zich sociaal-emotioneel beter te ontwikkelen.
  • De rolverdeling tussen vaders en moeders (mannen en vrouwen) ontstaat bij de geboorte van de baby. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vaders kiezen voor solozorg, ze zich ook meer verantwoordelijk voelen voor het uitvoeren van het huishoudelijk werk. Dat leidt in de jaren daarna ook tot een gelijkwaardiger rolverdeling binnen de relatie.

Ook interessant: Hoe lang heb ik recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof

Reageer op artikel:
Kersverse vaders krijgen aanvullend geboorteverlof
Sluiten