Tessa Ham
Tessa Ham Leren 9 jan 2019

Geen tijd om een nieuwe skill te leren? Je hebt maar 20 uur nodig

Er ligt bij ons allemaal wel iets in de kast te verstoffen: een muziekinstrument, sportbroek of woordenboek Spaans. Iedereen wil wel een nieuwe skill leren, tót we er daadwerkelijk moeite voor moeten doen. Gelukkig voor ons kwam schrijver Josh Kaufman erachter dat je maar twintig uur nodig hebt om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.

Als we na twee weken nog steeds geen woord Spaans kunnen of de kat die over de pianotoetsen loopt zelfs beter klinkt, dan geven de meesten van ons op. Niet alleen met persoonlijke hobby’s, maar ook zaken die goed voor je carrière kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld Photoshop onder de knie krijgen, of presenteren.

“Niemand vindt het leuk om zich dom of klunzig te voelen”, vertelt Josh Kaufman. “Maar het begin van een nieuwe skill leren voelt altijd dom en klunzig.” Door trial and error kwam hij erachter welke vier stappen je moet nemen om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. En dat in twintig uur. “Twintig uur is te doen”, zegt hij daarover. “Dat is een maand lang elke dag zo’n 45 minuten vrijmaken en dan mag je zelfs een paar dagen hier en daar skippen.”

Waarom je aan zoveel dingen begint die je niet afmaakt

Splits een vaardigheid op in kleine onderdelen

Ik schrijf vaak over productiviteit en dingen volhouden. Het opsplitsen van grote projecten in kleine taken, lijkt wel het geheim van succes te zijn. Ook Josh Kaufman kwam erachter dat je dit nodig hebt om een nieuwe vaardigheid te leren. Stel dat je wil leren om brood te maken. Focus je dan eerst op het maken van het deeg, dan het vormen van het brood en vervolgens het bakken in de oven. Wil je yoga leren? Zoek dan eerst een paar tutorials op YouTube voordat je naar een lesje gaat.

Raadpleeg meerdere bronnen

“Zorg dat je drie tot vijf bronnen vindt over wat je aan het leren bent”, zegt Kaufman. Artikelen op Internet zijn vaak een goede om te beginnen, maar zoek bijvoorbeeld ook naar video’s op YouTube en boeken in de bieb. Houd het ook echt bij die drie tot vijf, want anders wordt het uitstelgedrag.

Zorg ervoor dat je geen drempels en afleidingen hebt

Om het makkelijker voor je te maken om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan, is het slim om alle afleidingen en drempels weg te halen. Dat kan betekenen dat je jouw telefoon even weg moet leggen. Maar om een drempel te verlagen, kan het ook helpen om jouw favoriete bezigheid te koppelen met de nieuwe taak die je moet leren.

Het is een techniek genaamd ‘Temptation Bundling’. Zet bijvoorbeeld je favoriete podcast aan terwijl je bakt, of ga samen met je beste vriendin Spaans of yoga leren.

Oefen minstens twintig uur

Volgens Kaufman bestaat er ook een ‘frustratie drempel’. Dat is de periode in het begin, waarbij je er pijnlijk genoeg niets van bakt. Hoe knullig of incompetent jij je ook voelt, houd het in ieder geval twintig uur lang vol. “Als je over dat punt heen bent, zal je verbaasd zijn over hoeveel je al kan”, zegt Kaufman.

Meer lezen over hobby’s en werk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Geen tijd om een nieuwe skill te leren? Je hebt maar 20 uur nodig
Sluiten