Tessa Ham
Tessa Ham Geld 11 jan 2019

Je uurtarief verhogen als freelancer is belangrijk, maar hoe doe je dat?

Als je bent gegroeid in je werk, is het niet meer dan logisch dat je daar ook meer geld voor krijgt. Het is dan ook belangrijk om regelmatig je uurtarief te verhogen. Niet alleen bij nieuwe opdrachtgevers, maar ook bij de bedrijven en particulieren waarvoor je al aan de slag bent.

Het kan best spannend zijn om je uurtarief te verhogen voor bestaande opdrachtgevers. Zullen ze het niet te duur vinden? En hoe doe je het überhaupt, met een belletje, mail of toch een face-to-face gesprek?

Redenen om uurtarief te verhogen

Als je net bent begonnen, reken je een ander tarief dan als je jaren ervaring hebt. Je levert betere kwaliteit af en waarschijnlijk heb je jouw opdrachtgever meer geld opgeleverd. Daar mag best wel wat tegenover staan! Dat is niet de enige belangrijke reden om je uurtarief te verhogen.

Als je elk jaar hetzelfde vraagt en geen inflatiecorrectie doorvoert, ga je in feite elke keer een beetje minder verdienen. Daarnaast zijn misschien je kosten gestegen, wil je pensioen op gaan bouwen, gaan sparen of wil jij je onderneming wel gaan uitbreiden. Daar heb je allemaal meer geld voor nodig.

Waarom je nu al (ja, echt) moet denken aan je pensioen

Hoe verhoog je je uurtarief?

Zie je er tegenop om je uurtarief te verhogen? Of heb je geen idee waar je moet beginnen? Zorg in ieder geval dat je je goed hebt voorbereid. Dat helpt je niet alleen een sterkere case te maken tegenover je opdrachtgevers, het zorgt er vooral voor dat jij sterker in je schoenen staat. Als jij al niet 100 procent zeker bent van het nieuwe tarief, hoe moeten je opdrachtgevers dat dan zijn?

Zet dus eerst op papier welke klussen jij de afgelopen tijd hebt gedaan, hoe je je hebt verbeterd, welke cursussen je hebt gedaan of andere kennis die je hebt opgedaan. Geef je nieuwe uurtarief op tijd aan bij je opdrachtgevers. Dan kunnen zij zelf bepalen of ze door willen gaan met je. Als jij constant kwalitatief werk hebt afgeleverd, hoef je daar echt niet zenuwachtig voor te zijn.

Hoe vertel je het je opdrachtgevers?

Hoe je ze precies benaderd, hangt helemaal van jouw stijl van ondernemen af. Kijk vooral wat goed voelt en wat je gewend bent met je opdrachtgevers. Als je het face-to-face doet of telefonisch, is het verstandig om daarna nog een mail te sturen, zodat je de bevestiging ook zwart op wit hebt.

Maak geen excuses voor je verhoging, dat komt over alsof er nog ruimte is om te onderhandelen. Nee, jij hebt goed over je nieuwe uurtarief nagedacht. Vaste opdrachtgevers zou je eventueel wel een korting kunnen geven. Of in plaats van dat ze de volle mep moeten betalen, kun je jouw verhoging geleidelijk doorvoeren.

Toch nog niet helemaal zeker? Wij spraken al eerder met onderhandelcoach Merel van der Wouden en zij geeft vaak coachingsessies om succesvol te onderhandelen. Check haar website voor meer informatie. Charlotte van ‘t Wout geeft de Instagram cursus #worthit, waarbij je leert hoe je jouw uurtarief bepalen niet meer eng, maar juist leuk gaat vinden.

Verder lezen over geld?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Je uurtarief verhogen als freelancer is belangrijk, maar hoe doe je dat?
Sluiten