Tessa Ham
Tessa Ham Geld 22 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe bereken je jouw uurtarief als freelancer?

Een uurtarief bedenken voor jouw diensten. Lastig! Je wilt natuurlijk niet te hoog of te laag zitten. Bij een te hoge prijs gaan je potentiële klanten en opdrachtgevers naar de concurrent. Bij een te laag uurtarief moet je leven op droog brood. Hoe bepaal je nou wat je voor je dienst moet vragen?

Dat kun je doen in zeven stappen.

  1. Bereken je jaarlijkse kosten
  2. Bereken hoeveel uur je jaarlijks kunt factureren
  3. Bedenk hoeveel winst je wilt maken
  4. Jaarlijkse kosten + gewenste jaarlijkse winst : de factureren uren
  5. Vergelijk het bedrag met andere freelancers in je branche
  6. Is er veel vraag naar je dienst? Dan kun je je tarief verhogen
  7. Veel ervaring en/of expertise? Dan heb je ook een hoger uurtarief

1. Jaarlijkse kosten op een rij zetten

Als eerste stap is het belangrijk om de jaarlijkse kosten te berekenen. Daar bedoelen we al je kosten om te wonen, voeding en leefstijl. Omdat je gaat freelancen neem je ook andere kosten mee, zoals de kosten voor je website en misschien wel een kantoor buiten de deur. Dan ben je er nog niet. Bedenk je dat je jouw pensioen, vakantiegeld en arbeidsongeschiktheidsverzekering zelf moet betalen en dus óók moet meenemen in je jaarlijkse kosten.

2. Te factureren uren

Goed, nu weet je hoeveel je jaarlijks moet verdienen om break-even te draaien. In andere woorden: hoeveel je moet verdienen om zonder schulden te leven. Nu moet je het aantal uren berekenen dat je aan klanten denkt te factureren. Onthoud wel dat je als freelancer niet ieder uur van de dag kan factureren. Helaas… Van een (bijvoorbeeld) 40-urige werkweek heb je ook uren nodig voor je mail, reizen, boekhouding, marketing, vakantie of ziekte.

Je hebt 52 weken in een jaar, maar waarschijnlijk wil je zo’n 4 weken aan vrije dagen en ben je één week ziek. Dan houd je nog 47 weken van vijf dagen over. Dat zijn per jaar 235 werkdagen. Zoals we hierboven zeiden kun je niet elke dag 8 uur factureren. Ga je uit van vier declarabele uren per dag, dan factureer je 940 uur per jaar.

3. Gewenste jaarlijkse winst

Je wilt natuurlijk ook sparen, op vakantie gaan of een nieuw huis kunnen kopen. Kortom: je wilt winst maken! De winst die je wilt maken moet je optellen bij de jaarlijkse kosten.

4. Voorbeeld berekening

Persoonlijke uitgaven (wonen, eten, etc.): 17.000 euro per jaar
Zakelijke kosten (website, kantoorruimte, etc.): 10.000 euro
Overige kosten (belasting, verzekering, pensioen etc.): 13.000 euro

Totaal jaarlijkse kosten: 40.000 euro

Gewenste winst: 15.000 euro

Om je uurtarief te berekenen moet je de jaarlijkse kosten en de gewenste winst bij elkaar optellen en die delen door de te factureren uren.

40.000 + 15.000 = 55.000

Gedeeld door 940 uren = een uurrarief van 58,51.

Let op: je moet inkomensbelasting betalen!

Iedereen met een Nederlands inkomen betaalt belasting over hun inkomen, dus ook als je freelancer bent. Dat is een percentage aan belasting over je inkomsten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je moet betalen.

Verdien je tussen de nul euro en 19.922 euro per jaar, dan val je in de eerste schijf en betaal je 36,55 procent aan inkomensbelasting. Dit is niet meegenomen in bovenstaande berekening.

Dit vind je vast ook interessant: Durf als freelancer te vragen wat je waard bent

5. Vergelijk je uurtarief met andere freelancers in je branche

Wees wel reëel. Om te weten of je uurtarief realistisch is, kun je jouw prijs vergelijken met die van anderen. Als je 125 euro vraagt en de rest rond de 55 euro, is de kans groot dat iedereen naar de concurrent gaat. Hoofdkraan doet ieder jaar een tarievenonderzoek, waar je kan checken hoeveel freelancers gemiddeld vragen voor hun werk.

Stap 6 en 7

Je bent er bijna! Waar je nog naar kan kijken bij het vaststellen van je uurtarief is het vraag en aanbod. Is er veel vraag naar jouw werk? Dan kun je overwegen om je uurtarief te verhogen. Veel concurrentie? Dan moet je misschien je uurtarief verlagen. Hetzelfde geldt voor expertise en ervaring.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Hoe bereken je jouw uurtarief als freelancer?
Sluiten