Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 3 aug 2020

5 unieke manieren om geld te sparen waar je niet snel aan denkt

Hoe we het ook wenden of keren: geld sparen blijft lastig. Wat doe je als je een spaardoel hebt bedacht en een automatische afschrijving naar je spaarrekening hebt ingesteld, en het nog steeds niet (snel) genoeg wil lukken?

Aan deze 5 unieke manieren om geld te sparen heb je vast nog niet gedacht.

1. Ga voor een no-spend-monday om geld te sparen

Ga de uitdaging aan en probeer één dag per week helemaal niet je portemonnee open te trekken. Maandag is hier een goede dag voor, omdat je waarschijnlijk toch niet veel bijzonders hebt gepland na het drukke weekend. Is deze uitdaging te makkelijk voor jou? Ga dan voor een no-spend maand. Eén maand waarin je niet meer uitgeeft dan je maandelijkse lasten, zodat je dit kunt sparen. Het is ook een goede manier om je bewust te worden van waar je geld wel allemaal niet heen gaat.

Lees ook: De resultaten: hoeveel hebben we bespaard met No Spend November?

2. Houd een week lang een gelddagboek bij

Alleen voor zeven dagen. Je kan het zelfs doen in je notities van je telefoon. Schrijf letterlijk alles op wat je uitgeeft (ook in de supermarkt), zodat je precies ziet hoe al die kleine uitgaven ervoor zorgen dat je aan het einde van de maand geen geld meer over hebt. Je zal patronen gaan herkennen en bovendien twee keer nadenken over elke aankoop die je doet.

Merk je dat de week een succes is en dat je erna meer kunt sparen? Probeer het dan één keer in de zoveel tijd te herhalen.

3. Geef een week lang alleen contant geld uit

Een andere manier om je bewuster te worden van hoeveel geld je precies uitgeeft (en daardoor meer geld te sparen), is door een week lang alleen contant geld uit te geven. Pin een bepaald bedrag aan het begin van de week. Het is dus ook meteen een uitdaging – weet jij rond te komen van dat geld? Je zal verbaasd zijn hoe snel je het geld uitgeeft.

4. Unsubscribe van e-mails om te sparen

Elke dag word je verleid door elke webshop waar je ooit iets gekocht heb. Oh, 50 procent korting? Dan bespaar je toch eigenlijk geld? Uitschrijven van deze e-mails zal je een hoop impulsaankopen schelen. Op het gebied van kleding bestaan bovendien nog een hele hoop andere bespaartips. Van meer tweedehands kopen tot je kledingkast eens uitzoeken om oude kleding die je nooit meer aandoet te herontdekken.

Lees ook: 27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

5. Schrijf aankopen op voor je ze gaat kopen

Zit je rond te kijken op Bol.com of een andere website en zie je iets wat je wel zou willen kopen? Schrijf het op en laat het even voor wat het is. Als je er na twee weken nog steeds over nadenkt, go ahead and buy it. Maar vaak zal je zien dat je best zonder dat item kan leven.

Wil je het helemaal goed aanpakken? Maak dan het geld dat je eigenlijk uit wilde geven over naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je het niet alsnog gaat uitgeven en het écht kunt sparen.

Meer spaartips?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
5 unieke manieren om geld te sparen waar je niet snel aan denkt
Sluiten