Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Student 19 mei 2019

Tijdje studeren of stage lopen in het buitenland? Hier moet je aan denken

Steeds meer jongeren kiezen ervoor om een tijdje in het buitenland te spenderen om te studeren of om stage te lopen. Dat is een geweldige trend die we alleen maar toejuichen. Kriebelt het bij jou ook om erop uit trekken? Dit is wat je moet weten voordat je op uitwisseling vertrekt.

Een halfjaar studeren in Madrid, drie maanden stage lopen in Kameroen of een jaar in Cambridge studeren? Tegenwoordig kan dat allemaal makkelijker dan ooit. Dat hebben we te danken aan het Erasmus-programma. Dit initiatief van de Europese Commissie heeft als missie om uitwisselingen van studenten te bevorderen.

Het concept is eenvoudig: vrijwel iedereen die ingeschreven staat aan een Europese hogere opleiding heeft de kans om voor een periode van 3 tot 10 maanden (voor studie of stage) naar het buitenland te vertrekken. Daarvoor hoeft de student ter plaatse geen extra inschrijvingsgeld te betalen, heeft de student recht op een gratis taalcursus én op een maandelijkse geldsom in de vorm van een beurs. Fantastisch, toch?

Wat je moet weten voor je vertrekt op uitwisseling

1. Begin op tijd met je uitwisseling plannen

Vaak is er een hoop heen- en weer verkeer nodig tussen je thuisuniversiteit en je gastuniversiteit, dus hou daar rekening mee en begin op tijd met plannen. Meestal zijn er ook strakke deadlines voor het indienen van je aanvraag. Informeer hiervoor bij de international office van je onderwijsinstelling en houd in de gaten wanneer jouw onderwijsinstelling een info-moment organiseert rond studeren in het buitenland.

2. Keuzestress?

De moeilijkste keuze die je moet maken is wellicht je bestemming. Dat snappen we, want het Noorden van Finland is natuurlijk iets helemaal anders als pakweg Lissabon. Toch geven we je één ding mee: de perfecte bestemming bestaat niet, maar overal waar je komt zal je dingen leren en nieuwe dingen meemaken. Staar je dus niet blind op alle bestemmingen en durf eens voor een gewaagde keuze te gaan, ook al is dat wat anders dan je altijd in gedachten had.

3. Wees niet bang voor de administratie

Tijd voor de administratie! Zodra je hebt beslist dat je erop uit wil trekken, wordt er verwacht dat je allerlei administratie in orde hebt. Wil je studeren in het buitenland? Dan moet je vervangende vakken zoeken aan de universiteit in het buitenland. Wil je stage lopen? Dan moet je natuurlijk stageplekken benaderen. Neem hier je tijd voor. Het lijkt misschien nogal overweldigend en demotiverend, maar we promise: het is het zó waard!

4. Denk aan je verblijfplaats…

Als je eenmaal de administratie in orde hebt gebracht, kan je beginnen te denken aan je verblijfplaats in het buitenland. De beste manier is om contact op te nemen met studenten waarvan je weet dat die eerder in dat land zijn verbleven. Meestal kan je via je de international office in jouw school een lijst raadplegen van ex-Erasmusstudenten. Stuur hen gerust een berichtje!

5. …maar raak niet in paniek

Geen verblijfplaats gevonden? Geen paniek. Veel studenten zitten in hetzelfde schuitje en boeken een hostel voor de eerste dagen in hun gastland. Op die manier leer je automatisch nieuwe mensen kennen en zo bouw je weer een netwerk op. Geen drama dus, al is het natuurlijk wel fijner als je meteen in een nieuw stekje kan!

6. Plan je financiën

De Erasmusbeurs wordt per maand berekend op basis van je bestemming. Als je op uitwisseling naar Noord-Europa gaat, kom je in de hoogste schijf. Trek je naar Oost-Europa, dan krijg je wat minder. Hoe dan ook heeft iedereen recht op deze beurs, ongeacht het inkomen van je ouders. Let wel: bij aankomst krijg je 80% van het totale beursbedrag toegestuurd, na je verblijf krijg je de resterende 20%. Houd er dus rekening mee dat je niet elke maand een vast bedrag op je rekening krijgt.

Zin gekregen om erop uit te trekken? Terecht. Een uitwisseling tijdens je opleiding geeft een enorme boost aan je persoonlijke ontwikkeling. Waar je ook naartoe trekt, je komt ongetwijfeld enthousiast terug.

Meer over buitenlandse ervaringen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Tijdje studeren of stage lopen in het buitenland? Hier moet je aan denken
Sluiten