Last van uitstelgedrag? Het zogenaamde Zeigarnik Effect is je redding

Ben jij iemand die pas enkele uurtjes voor de deadline begint met een taak? Kan je het niet laten om nog een aflevering op Netflix te kijken, ook al weet je dat je moet beginnen met werken? Achteraf heb je dan vaak spijt dat je niet eerder bent begonnen. Dat beestje heet uitstelgedrag. Gelukkig bestaat hiervoor een magische oplossing… Het zogenaamde Zeigarnik Effect.

Bulma Zeigarnik is de naam van een Russische psychologe die in 1920 zat te eten in een Oostenrijks restaurantje. Met haar passie voor menselijk gedrag observeerde ze het werkende personeel rondom haar zorgvuldig. Opeens kwam ze tot een bizarre conclusie:

“De obers rondom mij zijn in staat om complexe bestellingen te onthouden, maar als die bestellingen op tafel staan, vergeten ze het weer.”

Hoe komt dit?

Zeigarnik onderzocht dit fenomeen verder in haar lab en kwam tot de conclusie dat mensen actief bezig zijn met zaken die nog niet afgerond zijn. Volledig afwerkte acties geven we daarentegen nauwelijks aandacht.

Wij mensen houden er blijkbaar niet van dat we aan iets beginnen zonder het vervolgens af te maken. Wanneer we een taak aanpakken, ontstaat een spanning die onze aandacht op de taak richt. Zodra die taak is afgerond, daalt de spanning en krijgen we een aangenaam gevoel.

Principe van cliffhangers

Veel marketeers spelen hierop in om consumentengedrag aan te sturen. LinkedIn maakt bijvoorbeeld gebruik van deze techniek om gebruikers te dwingen om hun profiel volledig te maken. En waarom denk je dat in de meeste series de afleveringen eindigen met een cliffhanger? Juist ja, we kunnen het niet aan dat we het einde van het verhaal (nog) niet kennen en daarom kijken we snel verder.

Zeigarnik Effect

Wat heeft dit nou te maken met uitstelgedrag? Meer dan je zou denken! Het hele Zeigarnik Effect leert ons namelijk één gouden regel:

“Ik ben eraan begonnen, dus nu zal ik het afmaken”

Mensen die aan iets begonnen zijn, zijn meer geneigd om het af te maken. Je beste wapen tegen uitstelgedrag is dan ook om gewoon érgens te beginnen. Begin niet met het moeilijkste aspect van je taak maar kies iets makkelijks. Als je eenmaal hieraan bent begonnen is de kans heel erg groot dat je het zult afmaken. Dwing jezelf tien minuten aan de slag te gaan. Spreek met jezelf af als het na die tien minuten nóg niet lukt, je iets anders mag gaan doen. Maar wedden dat je opeens wel doorzet?

Kijk jij op tegen een grote lenteschoonmaak, een presentatie voor je werk of een motivatiebrief die je nog moet schrijven? Je weet wat je te doen staat! Thank you Zeigarnik.

Dit vind je misschien ook interessant:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Last van uitstelgedrag? Het zogenaamde Zeigarnik Effect is je redding
Sluiten