Met deze (angstaanjagende) truc leer je uitstelgedrag af

Ben jij iemand die zichzelf constant kan betrappen op uitspraken als ‘Ik pak het morgen wel op’ of ‘Maandag begin ik écht’. Ben jij iemand die z’n taken tot het allerlaatste moment voor de deadline uitstelt? Kortom: heb jij last van uitstelgedrag? Dan zou deze truc je daar weleens voorgoed bij kunnen helpen.

Die truc is even simpel als angstaanjagend is. Maar goed, zo is het leven.

Het leven als één grote deadline

Hier draait het namelijk om: we weten allemaal dat we ooit dood gaan. Zodra je het leven als één grote deadline bekijkt, wordt het moeilijker om uitstelgedrag te vertonen en makkelijker om meteen door te pakken. Het is daarbij noodzakelijk dat je jouw leven niet in jaren bekijkt, maar in weken, of zelfs dagen.

Daar kwam een team van psychologen achter in 2015. Neil Lewis van de University of Michigan en Daphna Oyserman van de University of Southern California hebben zeven onderzoeken uitgevoerd waarin ze analyseerden hoe groepen mensen reageerden op vragen over het plannen van verre deadlines.

Ze ontdekten dat mensen van plan waren om zich vier keer eerder voor te bereiden op een toekomstig doel als de deadline voor dat doel in dagen werd uitgedrukt in plaats van maanden of jaren. De mensen voelden meer urgentie om nu aan het doel te werken. 156 blijkt voor mensen dichterbij te voelen dan 3 jaar.

Lees ook: Zo pak je jouw uitstelgedrag aan

Dagelijkse reminder

Klinkt logisch, toch? Maar hoe zorg je ervoor dat dit niet bij één realisatiemoment blijft na het lezen van het artikel? Hoe pas je deze truc toe in je dagelijkse leven om uitstelgedrag voortaan te voorkomen? Vroegere uitsteller Eric Olszewski deelt daarom op Imgur een ‘levenskalender’. Dit is een soort grid met allemaal lege blokjes. Al deze blokjes staan symbool voor een week van je leven en gaat uit van een eindleeftijd van 88 jaar.

Voordat je hem ophangt, word je al met je neus op de feiten gedrukt, omdat je alle vakjes in moet kleuren die je al voorbij hebt laten gaan. Hangt de levenskalender? Dan kruis je elke week weer een blokje af.

Olszewski raadt op Forge aan om de grid op een plek te hangen waar je ‘m vaak ziet om je uitstelgedrag aan te pakken, zoals achter je bureau bijvoorbeeld. Zodat je er constant aan herinnerd wordt dat het leven niet oneindig is, en als je echt iets wil, je er beter nu achteraan kan gaan. Het is misschien een beetje luguber, maar wel een goede reminder.

Lees ook: De productiviteitschallenge: in 7 dagen een stuk productiever

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Met deze (angstaanjagende) truc leer je uitstelgedrag af
Sluiten