Tessa Ham
Tessa Ham Productiviteit 8 aug 2021

Dit is waarom we uitstellen (het heeft niets met luiheid te maken)

Je weet dat je moet beginnen aan dat project op werk of thuis, maar op de één of andere manier ga je toch maar weer e-mails beantwoorden of je favoriete serie voor de tien miljoenste keer bekijken. Uitstellen doen we allemaal. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kunnen we ons uitstelgedrag aanpakken?

In dit artikel bespreken we alles wat je wil weten over uitstelgedrag.

Waar komt ons uitstelgedrag vandaan?

Dat uitstellen menselijk is en dat we dit al járen doen, weten we door het Engelse woord ‘procrastionation’. Dit komt namelijk van het Latijnse woord ‘procrastinare’, wat vrij vertaald ‘uitstellen tot morgen’ betekent. Maar het is ook afgeleid van het Oud-Griekse woord ‘akrasia’, wat ‘handelen tegen beter weten in’ betekent. We weten immers wat de gevolgen van ons uitstelgedrag zullen zijn (haasten om die deadline te halen), maar nemen die voor lief.

Waarom we dat uitstellen dan toch doen? Daar hebben mensen al eeuwenlang antwoord op proberen te geven. Over het algemeen nemen we aan dat het een combinatie van slechte time management, luiheid en een gebrek aan zelfbeheersing is. Dat is ook waarom we ons zo schuldig voelen als we weer een aflevering van Friends kijken, in plaats van die ene rommelkamer in huis op te ruimen (zeg me alsjeblieft dat ik niet de enige ben met zo’n kamer).

Onderzoek van de Universiteit van Valencia blijkt dit te ondersteunen. Daaruit bleek dat studenten altijd uitstelgedrag vertonen, ongeacht de hoeveelheid tijd die ze kregen om hun werk te doen.

2 redenen dat we uitstellen

Maar op Refinery29 lezen we twee andere redenen: onze biologie en psychologie, aldus Dr. Tim Pychyl. Hij is auteur van ‘The Procrastinator’s Digest: A Concise Guide to Solving the Procrastination Puzzle’.

De biologische reden

Je hebt vast wel eens van de prefrontale cortex gehoord, het onderdeel van je hersenen dat ervoor zorgt dat je besluiten kunt nemen, sociaal gedrag vertoond en complex cognitief gedrag kunt plannen. Helaas verliest dit nieuwere, minder ontwikkelde deel het vaak van ons limbisch systeem, evoltutionair gezien één van de oudste delen van onze hersenen.

Dit dominante onderdeel van onze hersenen heeft verschillende functies. Onder andere onze emoties worden hier geregeld, maar ook de onze gevoelens van beloning en straf. Helaas wint de instinctieve limbische reactie het vaak van rationalisatie.

De psychologische reden

Dit wordt ondersteund door het feit dat alles wat ons nú een goed gevoel geeft (zoals die aflevering van Friends) het vaak wint op zaken die ons op de lange termijn een goed gevoel geven. De kamer opruimen is zelf bijvoorbeeld vreselijk – ik pluk er pas de vruchten van als de klus achter de rug is. Dit is ook de reden waarom veel mensen het zo lastig vinden om te sparen. Ze geven het liever nu uit aan korte termijn bevrediging, dan dat ze het opsparen voor een dure aankoop waar ze later iets aan hebben.

Waarom je huidige ik niets geeft om de toekomstige versie van jezelf

Uitstelgedrag aanpakken

Goed om te weten, maar hebben we er ook iets aan? Kunnen we ons uitstelgedrag stoppen? Net zoals met alles dat met onze mindset te maken heeft, kun je niet opeens cold turkey stoppen met uitstellen. Wat wel kan helpen is erkennen dat uitstelgedrag geen vorm van luiheid is, maar meer draait om het beheersen van je emoties.

Onszelf vergeven dat we af en toe uitstellen, leidt er ironisch genoeg toe dat we minder uitstellen. Dat blijkt uit een onderzoek waarin studenten die zichzelf vergaven voor hun uitstelgedrag voor examens, het leren minder voor zich uit bleven schuiven.

Iets wat ook kan helpen, is de taak die je maar voor je uit blijft schuiven op te delen in verschillende kleine taakjes. Anders wachten we te vaak af tot we er ‘klaar’ voor zijn. De eerste taak kan al zo simpel zijn als de eerste zin opschrijven, of één la opruimen in die ene rommelkamer.

Geef jezelf toestemming om daarna weer voor die korte termijn bevrediging (zoals die Friends aflevering) te kiezen. Maar omdat je je goed voelt over het afronden van dat eerste taakje, zal je zien dat het makkelijker wordt om door te zetten.

Waarom grote projecten opdelen in kleine taken ons zo veel productiever maakt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit is waarom we uitstellen (het heeft niets met luiheid te maken)
Sluiten