Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 24 feb 2019

Moet je je uitschrijven bij de KvK en Belastingdienst als je (even) niet meer onderneemt?

Het kan altijd dat je jouw bedrijf on hold wilt zetten. Misschien was het niet de juiste timing, of misschien is er een mooie kans op je pad gekomen. Wat de reden ook is, nu vraag je je af of je jouw bedrijf helemaal moet uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Als je niet zeker weet of je in de toekomst je werkzaamheden voor je bedrijf weer wil oppakken, dan wil jij je waarschijnlijk niet per se uitschrijven. De inschrijvingskosten van de KvK zijn dan niet super hoog, maar toch is het zonde als je die opnieuw moet betalen op het moment dat jij bijvoorbeeld weer een freelance-klus wil oppakken.

Uitschrijven bij KvK en Belastingdienst?

Je hoeft je niet per se uit te schrijven, maar vergeet niet dat je dan je aangiftes moet doen. Dus zelfs als je nul euro hebt om aan te geven aan btw, moet je de aangiftes blijven doen. Doe je dit niet (op tijd)? Dan kan dat je fikse boetes opleveren. Zeker als je wel van plan bent om af en toe een leuke klus aan te pakken, is het geen probleem om ingeschreven te blijven staan.

Lees ook: 7 waarheden over ondernemen die je beter van tevoren kan weten

Verzoek om ontheffing

Wil je ingeschreven blijven staan? Het is dan een optie om een verzoek om ontheffing in te dienen. Dit houdt in dat je aan de Belastingdienst een ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ vraagt. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen.

Hoe je dit doet? Stuur een brief naar je belastingkantoor, waarin je aangeeft dat je de komende jaren niet meer dan 1.345 euro btw hoeft te betalen. Als je bedrijf bijvoorbeeld al langer niet zo veel oplevert, kun je de gegevens van voorgaande jaren meesturen. Binnen acht weken krijg je vervolgens bericht van de Belastingdienst. Let wel op dat de ontheffing pas in gaat vanaf het eerstvolgende jaar. Check hier voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Geen toekomstplannen voor je bedrijf?

Ben je niet echt van plan om je bedrijf weer op te pakken, of af en toe een klus te doen, maar heb je geen zin in de rompslomp? Dan kun je je toch beter uitschrijven. In de long run scheelt het je namelijk juist rompslomp. Dan heb je het bovendien écht achter de rug en kun je alles stopzetten, van je zakelijke rekening tot eventuele verzekeringen.

Misschien vind je dit ook interessant: 5 oplossingen voor veelvoorkomende problemen van freelancers

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Moet je je uitschrijven bij de KvK en Belastingdienst als je (even) niet meer onderneemt?
Sluiten