Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 10 aug 2019

Zo kom je echt uitgerust terug van vakantie (en blijft dat ook zo als je weer aan het werk gaat)

‘Ik ben echt toe aan een vakantie’ is een veelgehoorde uitspraak als mensen stress ervaren. Toch laat een Nederlands onderzoek zien dat we niet minder stress ervaren als we terugkomen van vakantie. Het werk en de rest van het dagelijkse leven dat op ons wacht, zorgt er snel voor dat het geluksgevoel weer tot het normale level zakt.

Zusje Bedrock schreef het al eens eerder: de voorpret voor de vakantie is vaak leuker dan de vakantie zelf. Want alhoewel uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat na de vakantie het geluksgevoel al snel zakte naar normaal (of zelfs helemaal niet aanwezig was), merkten de onderzoekers wél een piek van geluk voor de vakantie.

Als we fantaseren over de aankomende vakantie, fantaseren we namelijk niet over de lange rijen op het vliegveld, de 46 muggenbulten en een verbrande kont bij het snorkelen. Vakantie is nooit helemaal stressvrij. Hoe zorg je er nou voor dat je toch een beetje zen van vakantie terugkomt?

Zorg voor zo min mogelijk vakantiestress

Als we naar het onderzoek kijken, blijkt dat het verminderde geluksgevoel na de vakantie erg te maken had met de stress op vakantie. Stress over het verkeer, het niet kennen van de locatie en de planning op een vakantie bijvoorbeeld. Zorg daarom dat je van tevoren goed research hebt gedaan naar de locatie.

Als je daar niet goed in bent, of het simpelweg niet leuk vindt, kan het fijn zijn als iemand je daarbij helpt. Waarom denk je dat zoveel mensen met een reisbureau op vakantie gaan?

Hoe eerder je plant, hoe beter. Je wil niet op vakantie nog je research moeten doen en daar je kostbare tijd aan verspillen. Let op: zorg er wel voor dat je hier niet te ver in doorschiet. Van een strakke planning waar je met geen mogelijkheid af kunt wijken, wordt ook niemand blij.

Zet al je notificaties van mail en Slack uit

Niets doet je zen-gevoel meer als sneeuw voor de zon verdwijnen dan een berichtje van werk. Je wil niet dat je een mail of Slack van werk onder ogen krijgt, als je bij het zwembad in de zon ligt te chillen. Word je juist onrustig als je niet weet wat er gebeurt op je werk?

Probeer je daar eerst even doorheen te worstelen. De kans is groot dat er niemand dood gaat als jij niet je mail checkt. Kan je er echt niet overheen komen? Spreek dan een tijd met jezelf af waarop je iedere dag even je mail mag checken. De rest van de dag is het verboden.

Neem extra vakantiedagen op

Plan vrije dagen in rondom je vakantie. Ik zie het zo vaak in mijn omgeving gebeuren en helaas ben ik er zelf ook schuldig aan. Dan ga ik in de nacht van dinsdag op woensdag op vakantie en zit ik dinsdag nog gewoon op werk. Bij terugkomst is het hetzelfde verhaal, je bent nog niet geland op Schiphol of je moet alweer aan het werk. Bij wijze van spreken dan.

Herkenbaar? Het resultaat is dat je gestresst op vakantie gaat, omdat je amper de tijd hebt om je los te maken van je werk. En het relaxte gevoel dat je op vakantie hebt opgedaan, is de seconde dat je terugkomt weer verdwenen, omdat je je meteen weer in je werk stort.

Volgens experts zijn de extra vakantiedagen die je ervoor op moet nemen het écht waard. Anders geef je je lichaam niet genoeg rust en is de kans bijvoorbeeld groot dat je ziek wordt op vakantie.

Lees ook: Waarom word je altijd net ziek als je op vakantie bent?

Zorg voor een overgangsperiode bij terugkomst

Vaak levert alleen de gedachte van terug aan het werk gaan alweer stress op. Naast die uitpuilende mailbox wachten je dagelijkse werkzaamheden je weer op. Stel je out of office daarom in tot één dag na je terugkomst en doe die eerste dag alle klusjes die tijdens je vakantie zijn opgestapeld.

Blok echt tijd in je agenda voor een praatje (overdracht) met je leidinggevende en het verweken van alle mails die op je wachten. Zorg ervoor dat je relaxte gevoel niet de eerste dag terug alweer compleet verdwenen is!

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo kom je echt uitgerust terug van vakantie (en blijft dat ook zo als je weer aan het werk gaat)
Sluiten