Dit zijn de 4 verschillende typen introvert – welke ben jij?

Meestal wordt een introvert gedefinieerd als iemand die meer energie haalt uit alleen zijn, dan bij andere mensen zijn. Toch is die definitie niet helemaal compleet. Dat komt omdat er verschillende typen introvert zijn.

Niet iedere introvert is hetzelfde, lezen we op Mind Body Green. Het vooroordeel is vaak dat introverten verlegen en anti-sociale mensen zijn. Dit vooroordeel is echt niet altijd terecht.

> Ben jij een introvert? Dan ben je onmisbaar op de werkvloer

De sociale introvert

Dit is het type introvert waar de meeste mensen aan denken. Iemand die liever alleen is en niet graag naar feestjes of plekken gaat met veel mensen. De sociale introvert is niet per se iemand die nerveus wordt van veel mensen, maar echt gewoon het meest gelukkig en comfortabel is wanneer hij of zij alleen is of met een klein aantal mensen.

De nerveuze introvert

Dan heb je de nerveuze, ook wel angstige, introvert. Dit is wél iemand die bang is voor sociale interacties met mensen. Hierdoor lijken ze soms een beetje onbeleefd, omdat ze zichzelf willen afsluiten van deze interacties. Vaak bedoelen ze het niet zo. Deze typen introvert maken situaties voor zichzelf zoveel moeilijker dan ze zijn door er te veel over na te denken.

De terughoudende introvert

De terughoudende introvert is niet echt verlegen, maar wil niet graag veel van zichzelf laten zien in een groep mensen. Vaak zijn ze terughoudend en bouwen ze muren om zichzelf heen. Hierdoor zijn ze gesloten en op zichzelf.

Tegelijkertijd is dit type geaard in wie ze zijn en zeer oplettend. Dit is geen emotioneel type, maar iemand die weet wat ze wil en wat ze moet doen.

De denkende introvert

Je kunt de denkende introvert ook wel omschrijven als een echte dromer. Dit is iemand die energie haalt uit het rustig lezen van boeken, studeren, het maken van muziek of kunst en andere rustige activiteiten.

Het is niet zo dat dit type introvert helemaal niet met mensen wil zijn; ze halen gewoon meer plezier uit activiteiten die je eerder alleen doet. De denkende introvert denkt goed over dingen na en zijn zich daardoor erg bewust van wat ze doen en zeggen tegen anderen.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit zijn de 4 verschillende typen introvert – welke ben jij?
Sluiten