Yes, je gaat door voor het tweede gesprek! Wat kun je verwachten?

Woehoe, jij gaat door naar het tweede gesprek! De kans dat je de job binnenhaalt wordt groter en groter. Spannend? Met deze tips rock je het solliciteren tijdens je tweede gesprek.

Het feit dat je naar een tweede gesprek mag is fantastisch nieuws. Dat betekent namelijk dat de organisatie in kwestie jou als waardevolle potentiële kandidaat ziet.

Solliciteren in je tweede gesprek: zo rock je dat

Dat eerste interview heb je dus gerockt, maar zo zorg je ervoor dat ook je tweede gesprek een succes is.

1. Verwacht een andere persoon tijdens je tweede gesprek

De kans is groot dat je tijdens je tweede gesprek geïnterviewd zal worden door een ander persoon, lezen we bij de Nationale Vacaturebank. Besef op voorhand dus goed dat je een andere interviewstijl kan verwachten, met totaal andere of net exact dezelfde vragen als tijdens je eerste ronde.

Laat je daardoor niet van je stuk brengen, maar zie het als een kans om ook die andere persoon te overtuigen van jouw kwaliteiten.

2. Blik terug op je eerste gesprek

Een tip daarbij is om terug te blikken op je eerste gesprek. Wat ging goed en wat niet? Zijn er elementen die je te weinig hebt genuanceerd? Heb je spijt van dingen die je niet hebt vermeld? Op welke vragen kon je niet goed antwoorden?

Neem dit mee in je tweede gesprek en belicht waar je in de eerste ronde te weinig aandacht aan hebt besteed.

3. Verwacht diepere vragen tijdens je tweede gesprek

Waar een eerste gesprek nog meer aftastend was, gaat het tweede gesprek vaker de diepte in. Vragen die je kan verwachten peilen naar je motivatie, naar je ambities en naar wat jij kan bijbrengen in de organisatie.

Het is belangrijk om hier op voorhand grondig bij stil te staan. Je wil immers niet met je mond vol tanden staan als ze peilen naar jouw motivatie.

4. Stel zelf meer vragen tijdens je tweede gesprek

Nog belangrijker dan tijdens je eerste gesprek is om zelf ook vragen te stellen. Neem daarvoor je eerste gesprek als uitgangspunt. Wat is je opgevallen? Wat was jouw indruk van de organisatiecultuur? Matcht die met wat jij wil?

Het is hier bijvoorbeeld ook niet ongepast om te vragen naar een gedetailleerde jobbeschrijving.

5. Anticipeer op een assessment tijdens je tweede gesprek

Het is goed mogelijk dat het solliciteren tijdens je tweede gesprek een assessment inhoudt. Dat is een opdracht die je een taak laat uitvoeren die gelijkaardig is aan de werkzaamheden van de jobbeschrijving.

Bereid je hierop voor door te bedenken wat die taak zou kunnen zijn en hoe je het efficiëntst te werk kan gaan. Raak ook niet te veel in paniek op het moment zelf, een assessment is meestal op maat voor sollicitanten gemaakt en niemand zal verwachten dat je dit even goed kan als een vaste werknemer.

En verder is het vooral een kwestie van je enthousiasme niet te verliezen! Als dit de baan is die je wil, zorg dan ook dat je dit uitstraalt. Je zal zien, dat werkt aanstekelijk!

Meer over solliciteren?

Reageer op artikel:
Yes, je gaat door voor het tweede gesprek! Wat kun je verwachten?
Sluiten