Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 26 mrt 2019

Tuesday Talks: waarom je moet ophouden met ‘sorry’ zeggen

Natuurlijk is er niets mis met je excuses aanbieden als je écht iets fout hebt gedaan. Maar dat is niet de enige keren dat we sorry zeggen. Voor veel mensen is het een soort stopwoord geworden, die er te pas en te onpas uitvliegt. Socioloog Maja Jovanovic gelooft dat de sorry’s die we de hele dag zeggen ons schaden. In haar TED Talk vertelt ze hoe dat sorry zeggen ons zelfvertrouwen aantast.

Ik geef het maar meteen toe: ook ik ben verslaafd aan sorry zeggen. Ik zeg sorry als ik nies, als ik huil, als ik mijn huis niet heb opgeruimd en mensen over de vloer komen, sorry als iemand anders voor mijn voeten loopt en sorry als het in mijn ogen eigenlijk een duidelijk punt is.

Onze sorry’s schaden ons

Je snapt mijn punt: met je excuses aanbieden is niets verkeerd, behalve als het eigenlijk nergens op slaat. Socioloog Maja Jovanovic is het hiermee eens. Volgens haar maken onze sorry’s ons kleiner en meer bedeesd dan we eigenlijk zijn.

Vooral vrouwen hebben de neiging om zichzelf met hun woorden kleiner te maken dan ze eigenlijk zijn. Maja merkte dit voor het eerst echt goed op toen ze op een conferentie was. In een panel met vrouwelijke experts merkte elke vrouw op dat verbaasd was dat ze uitgenodigd was. “Ik dacht dat ze de mail naar de verkeerde persoon hadden gestuurd. Ik voel me zo vereerd om hier te zijn.”

“Ik heb tijdens die conferentie met 25 panels geen enkele man zich horen verontschuldigen voor zijn aanwezigheid en kennis”, vertelt Maja. Toen ze vervolgens ging opletten hoe vaak de vrouwen om haar heen zichzelf verontschuldigen, sloeg ze steil achterover van verbazing.

“Het toppunt was toen een collega haar excuses aanbood aan de pizzabezorger omdat hij te laat kwam. Ze zei: ‘Oh mijn god, we wonen in een nieuwbouwhuis. Sorry hoor! Had je moeite met het huis te vinden?’.”

Je kan beleefd zijn zonder sorry te zeggen.

Wat zeg je dan wel?

De volgende keer dat je sorry wil zeggen in een meeting omdat je iemand wil onderbreken, zeg dan: ‘Ik heb een idee’, ‘Ik wil daaraan toevoegen’ of ‘Waarom proberen we dit niet uit?’

Als je even geen tijd hebt om je mail te beantwoorden, zeg dan geen sorry als je ‘m uiteindelijk beantwoordt. Ze hadden wel gebeld als ze je direct nodig hadden gehad. Er bestaat een plug-in voor de browser Chrome genaamd ‘just not sorry‘, die je erop wijst als je onnodig sorry of andere dingen zegt die jezelf kleiner maken, zoals ‘Ik ben geen expert, maar’.

Dankbaarheid

Maja heeft nog een goede truc om minder sorry te zeggen. Wissel je excuses in voor bedankjes. Ben je te laat? Zeg dan: ‘Bedankt voor het wachten’. Wedden dat ze ‘Geen probleem’ zeggen? Als je hebt afgesproken met een vriend(in) en je realiseert dat jij de hele tijd aan het praten bent, zeg dan niet: ‘Sorry dat ik aan het klagen ben’, maar ‘Bedankt dat je wil luisteren’.

Wijs anderen ook op hun verslaving. Een simpele ‘Daar hoef je toch helemaal geen sorry voor te zeggen’ will do. Zo zorgen we er samen voor dat we ophouden met dat verontschuldigende gedrag.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan de hele interessante TED Talk van Maja Jovanovic.

Meer interessante TED Talks

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: waarom je moet ophouden met ‘sorry’ zeggen
Sluiten