Tuesday Talks: met deze sollicitatietip maak je meer kans op een baan

Ken je Jason Shen al? De jonge ondernemer is CEO van Headlight, een recruitmentbureau op basis van vaardigheden. Hij schreef zelfs een aantal boeken, waaronder How to Get What You Want: A Short Primer for Ambitious People. Dus wie kan ons beter tips geven over het vinden van een baan dan hij? Spoiler: weinig mensen. In zijn TED Talk deelt hij een handige sollicitatietip.

We zijn gewend aan een bepaalde manier van solliciteren: met een CV dat gebaseerd is op onze ervaring bij verschillende bedrijven, op chronologische volgorde. Maar wat als je wilt solliciteren voor een baan die eigenlijk niet zo aansluit op je opleiding en eerdere werkervaring? Dat is tegenwoordig bijna meer de norm dan een uitzondering. Sommige mensen laten zich er echter enorm door tegenhouden, met argumenten als ‘ik zal toch wel niet aangenomen worden’ en ‘de rest heeft vast meer ervaring’.

Sollicitatietip: focus op vaardigheden, niet op ervaring

Het is waar dat de meeste bedrijven inderdaad focussen op ervaring, en daardoor soms mensen afwijzen die wel heel veel potentie hebben, zegt Jason. Zijn TED Talk is dan ook vooral gericht op bedrijven; hij vertelt hoe zij een beter en diverser team kunnen samenstellen. Dat betekent alleen niet dat werkzoekenden er niets van kunnen leren.

De recruitment-specialist vertelt bijvoorbeeld hoe hij aan zijn baan bij Etsy kwam, een website die op dat moment net was gelanceerd. Hij verdiepte zich enorm in hun ondernemingsplan en maakte zelfs een eigen website met zijn analyses én een voorstel voor vier nieuwe features. Dat is natuurlijk een perfect voorbeeld van het laten zien wat je kunt op basis van vaardigheden, geen ervaring. Want die twee lopen lang niet altijd gelijk, vertelt Jason ons.

LEES OOK: Zo kun je je cv opkrikken als je weinig ervaring hebt

Dat kan natuurlijk niet in elk werkveld, maar wel in heel veel. Ben je grafisch ontwerper of tekstschrijver, zorg dan voor een killer portfolio. Ben je lerares, typ dan bijvoorbeeld een lesplan uit of film jezelf terwijl je iets uitlegt. De mogelijkheden zijn eindeloos! En zorg ervoor dat je assertief bent: voer niet alleen een proefopdracht uit als de werkgever dat vraagt, maar probeer zelf iets te bedenken, zoals Jason.

Wil je Jasons hele verhaal horen? De TED Talk vind je hieronder:

Meer Tuesday Talks

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: met deze sollicitatietip maak je meer kans op een baan
Sluiten