Tuesday Talks: waarom waardering belangrijker is dan je denkt

Wist je dat 64% van de mensen ontslag neemt omdat ze zich niet gewaardeerd voelden op hun werk? Dat moet wel iets betekenen! Mike Robbins onderzocht het en vertelt het ons in zijn TED Talk over de kracht van waardering.

Waarderen wat we hebben, hoe vaak doen we dat eigenlijk? Niet genoeg, zegt Mike Robbins. Mike was jarenlang professioneel basketballer. Dit ging gepaard met jarenlange coaching, waardoor hij het belang van waardering ondervond.

Herkenning vs. waardering

Waardering is volgens Mike iets anders dan herkenning. Herkenning gaat over wat mensen doen en is puur op prestaties gebaseerd. Waardering gaat verder dan dat. Het gaat over mensen zelf, om wie ze zijn en om hun persoonlijkheidstrekken.

Toen Mike zich begon in te lezen in dit onderwerp, ontdekte hij wat voor een krachtig fenomeen waardering is. Wist bijvoorbeeld dat studies in de positieve psychologie hebben aangetoond dat waardering werknemers 20% productiever maakt? Dat is immens! De bedrijven die dit snappen, zijn de bedrijven die vooruitgang maken, stelt Mike.

Hoe kan jij helpen?

Wat jij kan doen om je attitude te veranderen, zijn de volgende twee zaken. Ten eerste moet je observerend en zoekend zijn. Namelijk: you have to look for it als je het mooie wil zien in mensen. Ten tweede moet je mensen simpelweg gewoon vertellen wat je zo in hen waardeert. Het is echt zo eenvoudig, maar soms kan het helpen om in te plannen hoe vaak je aan mensen je waardering wil tonen.

Want, zo stelt Mike, als we de tijd kunnen nemen om mensen echt te waarderen om wie ze zijn, dan geven we niet alleen hen (maar ook onszelf) het grootste geschenk dat we kunnen geven.

Aan wie ga jij vandaag nog je waardering uiten?

Bekijk de volledige TED Talk hier:

Meer Tuesday Talks?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: waarom waardering belangrijker is dan je denkt
Sluiten