Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 24 jun 2019

Hoe je jouw treinreis naar huis een self-care moment maakt

Alhoewel je niet aan het werk bent, blijft het reizen van en naar huis vermoeiend. Zeker als je elke dag een lange treinreis moet maken. Toch is die reis ideaal om je los te koppelen en de zorgen van je werk achter je te laten. Hét moment om even self-care toe te passen in je leven.

Bij self-care denken we algauw aan cliché activiteiten zoals een lekker bad nemen, een maskertje op doen of een geurkaars aansteken. Maar self-care is zoveel meer dan dat. Deze manieren kun je heel gemakkelijk toepassen in de trein.

Mediteer

Mediteren in een drukke treincoupé? Ja hoor, dat kan prima! Als jij zo iemand bent die zich voorneemt om vaker te mediteren, maar in de praktijk nooit de tijd neemt om er even voor te gaan zitten, kan de treinreis naar huis een uitkomst zijn. Je kan nergens anders heen en stiekem heb je eigenlijk niets beters te doen.

Gebruik een app als Headspace, doe je oortjes in en sluit de rest van de wereld van je af.

Lees een boek

Een boek lezen is één van de beste dingen die je kunt doen om stress tegen te gaan. Tijdens een onderzoek was het stresshormoon al 68 procent lager na zes minuten. Ideaal als self-care momentje dus.

Heel gek is dat eigenlijk niet: je brein wordt aangespoord om te gaan fantaseren en al die duizenden dingen die je eigenlijk nog moet doen, verdwijnen naar de achtergrond. Wedden dat de treinreis ook een stuk sneller gaat dan als je een scrollsessie op Instagram houdt?

Lees ook: Zo zorg je dat je écht meer boeken gaat lezen

Luister naar podcasts

Het luisteren van muziek is ook self-care. Het zorgt voor minder stress én maakt je vrolijker. Maar de kans is groot dat jij al vaak je oortjes in hebt en eraan gewend bent. Een alternatief is dan een podcast. Het beste hiervan is dat je – anders dan bij muziek – ook niet nog artikelen kan gaan zitten lezen. Je moet je concentreren op wat je hoort.

Dus zet een podcast op en sluit je ogen, of kijk naar het landschap dat aan je voorbij raast. Je hebt onwijs veel soorten podcasts: van true crime tot persoonlijke ontwikkeling. Er zit altijd wel iets tussen wat je aanspreekt!

Tips! 5 inspirerende podcasts die perfect zijn voor onderweg

Een creatieve hobby

Die lange treinreis is een goed excuus om een nieuwe creatieve hobby te vinden. Je kunt hierbij denken aan schrijven, video’s editen of tekenen, bijvoorbeeld. En raak niet ontmoedigd als je jouw nieuwe hobby toch niet zo leuk blijkt te vinden. Je hebt alle tijd om andere hobby’s uit te proberen.

Wees dankbaar

De voordelen van dankbaarheid zijn eindeloos. Dat hebben wij niet even bedacht, onderzoek na onderzoek toont het aan. Dankzij dankbaarheid slaap je beter, heb je minder zorgen en meer zelfvertrouwen. Goed, dankbaar zijn is dus een geweldige manier van self-care. Maar hoe moet je dat voor je zien?

Koop een notitieboekje en draag dat elke dag bij je. Elke ochtend of middag in de trein sta je stil bij waar je vandaag dankbaar voor bent. Dat hoeven echt geen grote dingen te zijn. Dat fijne gesprek met je collega bijvoorbeeld, of hoe productief je was vandaag. Maar het kan ook al zijn dat je een dak boven je hoofd hebt om naar terug te keren.

Dankbaarheid helpt je stil te staan bij zaken die je anders over het hoofd had gezien. Het zijn dingen die je als normaal beschouwd, maar die dat eigenlijk helemaal niet zijn.

Tijd over?

Heb je geen zin (meer) in bovenstaande tips? Weersta dan toch de verleiding om weer als een hersendode zombie op social media te gaan scrollen. Dat is namelijk echt niet goed voor je energieniveau. Wat wél goed voor je is: verveling. We vinden het vaak vervelend om niets te doen, maar toch helpt dat tegen stress en zorgt het ervoor dat je lichaam even op adem kan komen. Even geen prikkels!

Zoals de Chinese filosoof Lao Tse ooit zei: “je kunt beter niets doen, dan druk zijn met niets.”

Meer lezen over self-care

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe je jouw treinreis naar huis een self-care moment maakt
Sluiten