Heftig: 20 procent van de leidinggevenden zou niet snel een transseksueel in dienst nemen

Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn er al grote stappen gezet op het vlak van het accepteren van de LGBTQ+- community. Toch lezen we af en toe nog teleurstellende cijfers. Zo lezen we op MT dat 1 op 5 leidinggevenden niet snel transseksuelen in dienst zouden nemen.

Hopelijk is dit artikel een eyeopener, zodat we in het komend decennium nóg meer stappen zetten richting een inclusieve werkomgeving.

Heteronormatieve samenleving

We kunnen niet ontkennen dat we nog altijd in een heteronormatieve samenleving leven, waarin wordt verwacht dat vrouwen op mannen vallen en andersom, en iedereen zich man of vrouw voelt. Mensen die zich daar niet in herkennen, wordt het nog weleens lastig gemaakt.

Dat schreven we eerder al in een artikel, waar we het feit bespraken dat lesbische, homoseksuele en biseksuele werknemers meer ongewenste seksuele intimidatie en pestgedrag in hun omgeving ervaren.

Meer lezen? Op deze manieren kun je (ja, jij!) je werkomgeving LGBTQ+-inclusiever maken

Uit ander onderzoek blijkt nu ook dat transseksuelen nadelen ondervinden op de arbeidsmarkt.

Acceptatie transseksuelen blijkt moeilijk

Zo’n 20% Nederlandse leidinggevenden geeft aan niet snel een transseksueel in dienst te nemen. Bij mannen is de acceptatie minder dan bij de vrouwen: 26,7 procent van de mannelijke leidinggevenden zegt niet snel een transseksueel aannemen. Bij de vrouwelijke leidinggevenden ligt dat percentage op 10,8 procent.

Tip: Dit kun je zelf doen voor meer gendergelijkheid op de werkvloer

Mannen lijken dus meer moeite hebben met het idee om een transseksueel aan te nemen. Ook wat betreft het aannemen van bi- of homoseksuelen is er eenzelfde trend waar te nemen.

Oorzaken discriminatie transseksuelen

De vraag blijft hoe deze onderzoeksresultaten te verklaren zijn. De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de langere periodes van uitval als gevolg van het transitietraject.

Op die manier zijn het niet transseksuelen zelf, maar hun langere uitvalperiodes die maken dat werkgevers minder geneigd zijn om ze aan te nemen. Toch blijkt daarnaast ook dat leidinggevenden transseksuelen minder geschikt vinden voor representatieve functies, wat weer een heel ander verhaal is.

Wij zien hier vooral nog veel werk aan de winkel… Wil jij de LGBTQ+- community een handje helpen en je werkomgeving inclusiever maken? Dan kan met deze tips.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Heftig: 20 procent van de leidinggevenden zou niet snel een transseksueel in dienst nemen
Sluiten