Transformationeel leiderschap: waarom elke manager dit zou moeten doen

Transformationeel leiderschap, een mooie term, maar wat betekent het precies? En wat doe je als transformationele leider? Als we de cover van het boek van Stephan Hacker en Tammy Roberts mogen geloven, gaat het om het creëren van een zinvolle organisatie met betekenis.

Waar we vroeger meer handelden vanuit transactioneel leiderschap, draait het tegenwoordig steeds vaker om het zijn van een transformationele leidinggevende. Oftewel: een vorm van leidinggeven waarbij je anderen inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf te halen. De leider is er niet om jou te vertellen wat je moet doen, maar om jou te helpen je persoonlijk te ontwikkelen en je talenten zo goed mogelijk te benutten.

Transformationeel leiderschap

Transformationeel leiderschap heeft te maken met het hebben van een inspirerende visie of missie. De leidinggevende weet zelf ook niet direct altijd wat het beste is, maar schakelt juist medewerkers in om mee te denken over de te nemen stappen. Transactioneel leiderschap staat hier bijna recht tegenover. De leidinggevende weet wat de taken van de medewerker zijn en betaalt hen daarvoor. Punt.

Het grote verschil is dat transformationeel leiderschap meer gericht is op de menselijke relatie en minder zakelijk is. De vorm van leidinggeven focust meer op de ontwikkeling van het personeel dan op de overdracht van kennis van de leidinggevende. En er wordt meer gehandeld vanuit de missie dan dat er een overeenkomst als leidraad wordt genomen (“dit zijn je taken, dus hiermee ga je aan de slag en dit is wat ik van je verwacht”.)

Ook interessant: Waarom het oké is om af en toe te falen

Leiderschap om te groeien

Volgens Hacker en Roberts, de auteurs van het boek Transformational Leadership, is de vorm van leiderschap essentieel om doorbraken te kunnen realiseren. Omdat een transformationeel leider zijn medewerkers goed begeleidt en aanmoedigt en hen stimuleert om zich persoonlijk te ontwikkelen, kunnen medewerkers het beste uit zichzelf halen. En dus zoveel mogelijk groei realiseren!

In een veranderende wereld is deze manier van leidinggeven belangrijk. Niet alleen omdat organisaties kunnen profiteren van de talenten van hun werknemers, maar ook omdat medewerkers de ruimte krijgen om te groeien en daardoor gelukkiger zullen zijn.

Vertrouwen is key

Goede coaching en begeleiding is van essentieel belang om het beste uit de medewerkers naar boven te halen. Door die begeleiding ontstaat er meer vertrouwen vanuit de medewerkers. Ze zien in dat hun kennis van grote betekenis kan zijn voor de organisatie. Een transformationeel leider geeft vertrouwen en biedt veiligheid door aandacht te geven aan ieder individu.

Ook interessant: 5 adviezen die miljardairs aan hun jongere zelf zouden geven

Transformationeel leidinggeven

Een transformationeel leider zorgt voor drie zaken:

  1. Hij inspireert en brengt een visie over;
  2. Hij heeft aandacht voor elk individu;
  3. Hij zorgt ervoor dat er een intellectuele uitdaging is.

Pijlers die belangrijk zijn voor het geluk op de werkvloer.

Drie redenen die wat mij betreft het belangrijkste zijn om werk uitdagend en leuk te houden. Niet alleen voor jou als manager, want je houdt je veel meer bezig met de ontwikkeling van je personeel dan alleen te focussen op het feit of ze hun taken wel of niet voldoende doen. Maar ook voor de medewerkers zelf.

Verder lezen: Krijg je een nieuwe manager? Dit is wat je moet doen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Transformationeel leiderschap: waarom elke manager dit zou moeten doen
Sluiten