De tool die je nodig hebt voor salarisverhoging of promotie

Bescheidenheid is een goede eigenschap, maar als het op je carrière aan komt, zou je deze eigenlijk moeten laten varen. Want om in je carrière te groeien heb je niet alleen de juiste skillset en connecties nodig. Ook zelfbewustheid en zelfverzekerd praten over je successen en prestaties zorgen ervoor dat je wordt opgemerkt. Een zogeheten brag sheet geeft je zelfvertrouwen en geloofwaardigheid bij het vragen om een salarisverhoging en kan het verschil maken of jij die promotie krijgt of niet.

Hoe zet je bescheidenheid opzij zonder arrogant over te komen?

Successen bijhouden

Dat kun je doen door je successen en prestaties op te schrijven, vast te leggen of visueel te maken. Kortom: door methodisch en gestructureerd te zijn, in plaats van te denken: ‘Oh, maar al mijn successen onthoud ik wel’. Jouw prestaties op papier zien, maakt al een wereld van verschil.

Door de dagelijkse sleur is het makkelijk om onze successen, zeker de kleinere, te vergeten. Het is daarom verstandig om je prestaties en successen gaandeweg bij te houden op een zogenaamde brag sheet. Dit is niets meer dan een document met je successen, in welke vorm dan ook. Het kan een Word-document zijn met bulletpoints, een uitgebreid Excel-document, een map met e-mails van je leidinggevende en klanten of allemaal tegelijk.

Mariniers wordt het verplicht

In de Amerikaanse marine moeten mariniers verplicht een brag sheet bijhouden en inleveren bij hun leidinggevende als het tijd is voor een beoordeling. Als jij zo’n ‘brag sheet’ maakt, hoef je het echt niet uitgeprint mee te nemen naar je volgende beoordelingsgesprek.

Het idee dat jij een concrete lijst hebt met je prestaties als je bijvoorbeeld vraagt om een salarisverhoging of promotie, maakt al een wereld van verschil met hoe jij in dat gesprek zit. Het zorgt ervoor dat jij veel meer bewust bent van wat jij voor het bedrijf betekent en dat zorgt weer voor een boost in zelfvertrouwen.

Hoe begin je met zo’n brag sheet?

Begin met een lege pagina en ga aan de slag met brainstormen. Welke successen heb je behaald sinds het begin van dit jaar? Ga door je mailbox en bekijk alle projecten die je hebt uitgevoerd. Verzamel complimenten die collega’s en je leidinggevende hebben gegeven.

Maar de krachtigste prestaties zijn te meten met daadwerkelijke resultaten. Heb je gezorgd voor minder kosten, meer productiviteit, meer klanten of meer klanttevredenheid? Niet iedereen kan resultaten leveren in cijfers, maar denk dan in termen als beter, sneller en goedkoper.

Neem echt de tijd voor je brag sheet. Niet alleen als je ‘m voor het eerst opstelt, maar ook als je eenmaal een begin hebt gemaakt. Maak er een gewoonte van om kleine successen te noteren en besteed elk kwartaal minstens één keer aandacht aan je document om het te updaten. Dat is overigens niet alleen handig voor beoordelingsgesprekken en vragen om een promotie of salarisverhoging, maar ook bij het opstellen van doelen voor jezelf en bij het solliciteren van een nieuwe baan.

Kortom: geen enkele reden om deze week niet met je eigen brag sheet te beginnen.

Lees ook: 5 tips van HR-professionals voor hogere salarissen en salarisverhogingen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De tool die je nodig hebt voor salarisverhoging of promotie
Sluiten