Dit toilet is speciaal ontworpen dat je zo kort mogelijk blijft zitten (en waarom dit een probleem is)

Een Brits bedrijf heeft een toilet ontworpen om jouw bezoekje aan het kleinste kamertje zo oncomfortabel mogelijk te maken. Ja, dat lees je goed: dat hebben ze expres ontworpen. Zo’n toilet zou er namelijk voor zorgen dat werknemers niet te lang op het toilet blijven hangen en weer snel op hun werkplek terug zijn.

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het toilet goed is voor de productiviteit. In werkelijkheid is het ontwerp problematisch.

Dertien procent gekanteld

Op de website van StandartToilet, de initiatiefnemer van het ongemakkelijke toilet, is te lezen dat de huidige toiletbril veel te comfortabel is en daardoor zou uitnodigen om lang te blijven zitten. Voor hun ontwerp hebben ze de horizontale wc-bril met dertien procent gekanteld, lezen we op MT.

Want, zo zeggen ze, na een minuut of vijf krijgt de gemiddelde werknemer dan gegarandeerd vermoeide benen. Kortom: als je naar het toilet moet, zal je een squat moeten doen. De squat is niet zo zwaar dat het ‘gevolgen heeft voor de gezondheid’, en daardoor is het toilet in Groot-Brittanië al goedgekeurd door de British Toilet Association.

Werknemers weghouden van het toilet

Het idee is waarschijnlijk ontstaan door een ‘trauma’ van oprichter Mahabir Gill. Hij trof zijn medewerkers namelijk soms zelfs slapend aan op het toilet. Volgens hem levert het toilet dan ook een hoop tijdwinst op. Niet alleen hoeven mensen niet te wachten omdat alle hokjes bezet zijn, ook de tijd die in het toilet besteed wordt, vermindert aanzienlijk.

Het gekantelde toilet is overigens niet de enige manier waarop bedrijven hun werknemers zoveel mogelijk aan hun bureau willen kluisteren. In de VS is er bijvoorbeeld een bedrijf dat camera’s, lichaamswarmte-indentificatie en bewegingssensoren heeft ontwikkeld, zodat bedrijven kunnen controleren hoe vaak hun medewerkers achter hun bureau zitten (of bijvoorbeeld op het toilet).

Idee is achterhaald en problematisch

Vanuit het werkgeversperspectief lijkt dit op het eerste gezicht niet heel gek. Zo liet een Britse enquête uit 2019 zien dat de respondenten inderdaad langer op het toilet blijven zitten dan nodig is. Ze zien het als het uitgelezen moment om hun social media te checken, het laatste nieuws te lezen of gewoon even een momentje pauze van hun bureau te nemen.

Maar die lange toiletbezoeken zien als een vermindering van productiviteit is short-sighted. Door meerdere onderzoeken weten we inmiddels dat we nou eenmaal niet de volledige acht uur productief kunnen zijn. Pauzes nemen is juist goed voor je productiviteit, mits je dan echt mentaal afstand neemt van je werk. En laat dat nou net zo zijn als je jouw social media checkt of het laatste nieuws leest.

Werk effectiever, in plaats van harder

Pauzes nemen voelt misschien lui en onproductief, maar het tegendeel is waar. Het idee dat werknemers het meeste werk gedaan krijgen als ze maar zoveel mogelijk achter hun bureau zitten, is achterhaald. Het gaat niet om hoe lang je werkt, maar hoeveel werk je hebt verricht in die tijd.

In plaats van je social media checken op het toilet, raden we overigens aan om in je korte pauzes een wandeling te maken of te mediteren. En ja, juist ook als je druk bent!

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit toilet is speciaal ontworpen dat je zo kort mogelijk blijft zitten (en waarom dit een probleem is)
Sluiten