Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Mindset 24 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

5 tips om je zenuwen onder controle te houden

Heb je een presentatie of een sollicitatie en ben je bang dat je je zenuwen niet onder controle kunt houden? Denk: zweten, een bonkend hart, klamme handen en oppervlakkig ademhalen? Wij hebben tips die je helpen om je zenuwen de baas te blijven.

De meeste mensen zijn weleens zenuwachtig voor een belangrijke presentatie. Je bent echt niet de enige. We zijn vaak bang dat we falen (lees: letterlijk en figuurlijk keihard op ons bek gaan). Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Gelukkig hebben wij tips voor je verzameld waarmee je zelfverzekerder en kalm overkomt.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is de basis, deze tip had je vast zien aankomen. Toch is het zonder twijfel de belangrijkste tip. De beste manier om je zenuwen de baas te zijn, is door zeker te zijn van je verhaal. Het helpt als je de eerste zinnen uit je hoofd leert. Je voelt je een stuk zelfverzekerder als je precies weet wat je wilt vertellen. Of dat nu is voor een sollicitatie, presentatie of een ander belangrijk moment. De eerste minuten zijn vaak het spannendst, maar daarna worden de zenuwen meestal een stuk minder.

Neem een kijkje op de locatie

Het helpt om van te voren een kijkje te nemen op de locatie. Zorg daarom dat je op tijd bent zodat je eerst rustig rond kunt neuzen. Op die manier kun je wennen aan de locatie en voel je er meer op je gemak. Heb je een presentatie? Neem dan ook de tijd om even op het podium te staan, maar zorg ook dat je al de benodigde apparatuur checkt. Dan weet je zeker dat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Geloof in jezelf

Het wordt lastig om een ander te overtuigen als je niet in jezelf gelooft. “Whether you think you can or think you can’t: you are right.” Het is een bekende quote van Henry Ford en zo waar! Geef jezelf een kleine peptalk voor je sollicitatie of presentatie. Van alle sollicitaties ben je wel uitgenodigd op gesprek, of van alle mensen mag jij een presentatie geven. Daar mag je best trots op zijn: you did that.

Breathe baby

Ademhalen is altijd key. Toch doen we dit vaak niet op de juiste manier. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de meerderheid van de mensen, maar 30% van hun ademhalingscapaciteit gebruikt. Om je zenuwen onder controle te houden is het echt van belang om bewust te ademen. Adem langzaam in en langzaam uit. Herhaal dit een paar keer om tot rust te komen als je zenuwachtig bent.

Lach

Lach! Zeker als je zenuwachtig bent, want dit helpt tegen de zenuwen, ook al is het geen oprechte lach. Door te lachen komen er stoffen in je hersenen vrij die de zenuwen verminderen. Als je een presentatie geeft, kom je ook een stuk sympathieker over als je lacht. Ook tijdens een sollicitatie kan een glimlach geen kwaad. Het liefst een oprechte lach, maar desnoods fake je een lachje. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op een ongepast moment keihard begint te lachten, maar dat spreekt voor zich.

Succes, you can do this!

Meer handige tips

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 tips om je zenuwen onder controle te houden
Sluiten