Tips voor het bouwen van een sterker cv (en dat is makkelijker dan je denkt)

Een goed cv bouwen: het klinkt misschien als een cliché, maar toch is het dé manier om een sterke eerste indruk achter te laten bij je potentiële werkgever. Maar hoe kom je nou het sterkst over op dat belangrijke papiertje? We geven je tips en trucs om op een makkelijke manier aan de belangrijkste punten op je cv te werken.

Daar bestaat zelfs een heus woord voor: cv-building. Het woord zegt het eigenlijk al: het betekent dat je je actief bezig houdt met het waardevoller maken van je cv. En daar kleven toch echt een hoop voordelen aan: zo vergroot je op een simpele manier je kansen op de arbeidsmarkt én creëer je doorgroeimogelijkheden, aldus Jobnet. Want je kan nog zo getalenteerd zijn, als het niet goed over komt op je cv, krijg je misschien de kans niet om dit face to face toe te lichten. Daarom deze 5 cruciale tips voor een ijzersterk cv:

1: Vermeld ook je studiecijfers

De resultaten die je tijdens je studie hebt gehaald zijn vooral voor starters de moeite waard om te vermelden op je cv, mits ze cv-waardig zijn natuurlijk. En denk niet dat jouw cijfers alleen het pronken waard zijn als je cum laude afstudeert. Een 7,5 voor het afronden van een vak of scriptie zal ook zeker indruk maken op werkgevers.

2: De naam van je scriptie

Ben je trots op je scriptie? Vermeld die dan óók, vooral als deze relevant is binnen je werkgebied. Zo kunnen de opdrachtgevers je scriptie opvragen, mochten ze daar behoefte aan hebben. Zo laat je als starter meteen zien dat je kennis hebt van de sector.

Zo beantwoord je gekke vragen tijdens een sollicitatiegesprek

 3: Vergeet trainingen, workshops en seminars niet

Vooral wanneer je nog maar weinig echte werkervaring hebt is het een goed idee om alle trainingen, workshops of seminars die je ooit gevolgd hebt, te vermelden. Althans, als deze relevant is natuurlijk! Op die manier kun je laten zien dat je al wat kennis van zaken hebt (op zulke events wordt vaak veel interessante en relevante informatie gegeven).

Ook laat het zien in welke gebieden je interesse hebt én dat je buiten je studie of werk om de moeite hebt gedaan om je in bepaalde stof te verdiepen. Score!

4: Bestuur of clubs

Heb jij tijdens je studie meegedaan aan een studievereniging, zat je in het bestuur of hielp je wel eens bij het organiseren van evenementen? Of zit je in een boekenclub? Laat de relevante nevenactiviteiten zien aan je toekomstige opdrachtgevers. Het laat zien dat je gemotiveerd bent. Deelnemen aan een club of bestuur betekent over het algemeen zien dat je goede social skills hebt.

5: Je hobby’s (ja, echt)

Het vermelden van je (relevante) hobby’s is een echte must om een knaller van een cv te maken. Het kan je echt helpen om die baan te scoren. Lees jij graag? Wedden dat je baas dat een fijne eigenschap vindt. Lezen heeft namelijk veel positieve effecten op je brein. Ook andere hobby’s kunnen laten zien hoe creatief, sportief of sociaal je bent. Onderschat de kracht van hobby’s dus zeker niet.

Succes!

Meer tips over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tips voor het bouwen van een sterker cv (en dat is makkelijker dan je denkt)
Sluiten