Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Geld 9 jan 2019

6 tips om meer salaris aan het einde van de maand over te houden

Iedereen wilt een antwoord op de vraag: ‘hoe houd ik meer geld over aan het einde van de maand?’ En eigenlijk is het antwoord best simpel, want minder geld uitgeven staat gelijk aan een vollere spaarrekening. En dit is ook zo. Maar hoe zorg je er dan voor dat je minder geld gaat uitgeven?

Loop jij aan het einde van de maand altijd rond met een lege bankrekening? Dan wil je daar waarschijnlijk iets aan veranderen.

Tips om meer geld over te houden aan het einde van de maand

Het is handig om nu alvast te sparen voor later. Daarom is het handig als je het geld dat je op je spaarrekening zet ook daadwerkelijk daarop zou laten staan. In veel gevallen gebeurt dit niet (guilty).

Tel al je uitgaven bij elkaar op

Kijk naar je bankafschriften van bijvoorbeeld de afgelopen maand. Leg de focus bijvoorbeeld op het bedrag dat je per maand uitgeeft aan eten en/of horeca. Tel alles bij elkaar op. Vaak komt er een groter bedrag uit dan dat je in eerste instantie misschien had verwacht. Als je dit bedrag nou standaard aan de kant zet, voorkom je dat je het weer gaat uitgeven aan eten. Het is best confronterend, dus niet leuk om te doen. Maar eerlijk is eerlijk: je hebt wel een wake-up call nodig.

Tip: ga je ergens heen waarvan je van tevoren al 100% zeker weet dat je geld gaat uitgeven aan nutteloze dingen? Laat je pinpas of creditcard lekker thuis en neem een bepaald bedrag aan contant geld mee. Weet je tenminste zeker dat je niet meer dan dat gaat uitgeven. Scheelt ook weer!

Spaar aan het begin van de maand

Ook zo’n leuk excuus. Je salaris is binnen, je geeft het uit en kijkt of er aan het einde van de maand nog iets over is om opzij te zetten. Nou surprise, we weten allemaal dat dat bedrag niet zo heel groot gaat zijn. Nee, in plaats van aan het einde van de maand te sparen kun je beter in het begin van de maand gaan sparen. Zo weet je tenminste zeker dat er een bedrag op je spaarrekening komt te staan.

Egoïsten verdienen minder dan gulle mensen

De drie weken-regel

Deze regel gaat je helpen om ervoor te zorgen dat jij niet meer zo snel een impulsieve aankoop gaat doen. Wil je die ene tas kopen of wil je toch heel graag die nieuwe schoenen? Stel je aankoop sowieso drie weken uit. Mocht je denken dat je dit waarschijnlijk niet gaat lukken, laat die pinpas (of je andere geld wat dat betreft) lekker thuis.

Na die drie weken kun je kijken of je die schoenen of die tas nog steeds zo graag wil hebben. Maar je zal zien dat je in de meeste gevallen eigenlijk helemaal niet meer weet wat je nou eigenlijk wilde kopen.

Spaardoel

Wat ik heel erg merk als ik naar mezelf kijk, is dat ik eigenlijk best makkelijk kan sparen. Maar alleen als ik daadwerkelijk een doel heb om voor te sparen. Wil je in de zomervakantie op vakantie met vrienden? Dan zet je daar sneller geld voor opzij dan als je niet iets hebt om voor te sparen.

Maak voor jezelf dus een spaardoel. Wil je een weekendje weg met vrienden? Zet hier dan geld voor opzij. Wanneer je aan je doel blijft denken als je in de verleiding komt, ben je veel sterker.

Must read: 3 vrouwen vertellen precies hoe ze meer zijn gaan verdienen

Open een andere spaarrekening

Het systeem van het openen van een spaarrekening bij een andere bank lijkt een beetje op de drie weken regel. Als je spaarrekening onder dezelfde bank valt als je betaalrekening, dan zijn die impulsaankopen zo gedaan. Het geld dat je namelijk naar je spaarrekening zet, kun je zonder pardon ook gelijk weer op je betaalrekening storten.

Als je een spaarrekening opent bij een andere bank duurt het sowieso 24 uur voordat je geld op je betaalrekening is gestort. Oftewel, je hebt nog 24 uur de tijd om over die aankoop na te denken. Impulsaankopen doen is op deze manier niet meer zo makkelijk.

Schakel een hulplijn in

Vertrouw je jezelf niet met je eigen spaarrekening? Dan kun je ook gewoon een vast bedrag per maand naar een familielid storten, wie dit weer voor jou apart houdt. Je kan het misschien zien als een soort valsspelen, maar wij zien dit vooral als slim.

Sparen is lastig, en voor de één net wat lastiger dan voor de ander, maar iedereen kan het!

Verder lezen over geld

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
6 tips om meer salaris aan het einde van de maand over te houden
Sluiten