Ghosting gebeurt nu ook in professionele context – 5 tips om hiermee om te gaan

In de datewereld is ghosting inmiddels al een bekend fenomeen, maar wist je dat het ook steeds vaker in werkcontext optreedt? Helaas, maar waar. Daarom zetten wij 5 tips om om te gaan met professionele ghosting op een rijtje.

Wanneer je op zoek bent naar een baan, zijn maar weinig dingen zo frustrerend als beseffen dat je te maken hebt met ghosting.

(Professional) ghosting: wat is het?

Ghosting beschrijft het proces van een relatie die eenzijdig wordt beëindigd door één partij. Deze partij doet dit door stapsgewijs gemaakte plannen af te zeggen, communicatie af te bouwen en door op termijn gewoon niet meer van zich te laten horen.

De relatie eindigt, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor gegeven wordt van de ‘ghoster’. Dat komt vaak voor in de datewereld, maar ook in professionele context is ghosting een feit. Met name bij ZZP’ers is het steeds gebruikelijker dat hun opdrachtgevers plots van koers veranderen en – in plaats van dit eerlijk te communiceren – niets meer laten weten.

Tips om om te gaan met professionele ghosting

Laten we eerlijk zijn: (professionele) ghosting is zo mogelijk nog vervelender dan in je gezicht afgewezen te worden. Toch zijn er tips om hiermee om te gaan, en wel deze:

1. Zet balen om in productief zijn

In plaats van alles te overanalyseren en te balen dat mensen je ghosten, is het een beter idee om je tijd zo productief mogelijk te gebruiken. Want schiet je immers op met dat gebaal, als je verder geen stappen onderneemt?

De boodschap is hier: gebruik de tijd tussen het solliciteren door om de kans te verkleinen dat je in de toekomst nog eens geghost zal worden. Verbeter je portfolio, leer jezelf nieuwe skills aan via online cursussen, update je LinkedIn-profiel of begin een blog. Vooruitgang maak je zélf!

2. Boost je zelfvertrouwen

Ten eerste: zorg dat je honderd procent overtuigd bent van je CV, motivatiebrief en pitch voor je die naar mensen stuurt. Op die manier begin je zo zelfverzekerd mogelijk aan het sollicitatieproces.

Tips nodig? Dit zijn onze tips voor het bouwen van een sterker cv (en dat is makkelijker dan je denkt) en zo rock je die motivatiebrief.

3. Besef dat het aan hen ligt, niet aan jou

Wil je echt in zee gaan met iemand die niet eens helder kan communiceren? Nee toch? Als een werkgever abrupt stopt met zijn communicatie, dan is dat meestal een teken dat ze niet de allerbeste manager zijn.

Besef dus dat ghosting een verklikker is voor een werkcultuur waarin je niet per se wil werken. Als dit is hoe ze omgaan met werknemers, dan zou het toch geen pretje zijn om deel van deze cultuur uit te maken.

4. Zie het niet als een afwijzing, maar als jezelf heroriënteren

Dit is misschien een cliché, maar het helpt wél. Want als je elke onbeantwoorde e-mail ziet als een afwijzing, dan zal je zelfvertrouwen daar al gauw onder lijden.

Beschouw dit dan eerder als een manier om jezelf te heroriënteren in de toekomst. Stel jezelf de volgende vragen: hoe kan ik mezelf beter positioneren? In wat voor posities ben ik écht geïnteresseerd? Leer van de ervaring en probeer volgende keer iets nieuws uit.

5. Never give up

Er is bijna iets magisch met het woord ‘doorzettingsvermogen’. Want mensen die doorzetten, die bevinden zich op de weg naar succes.

Als je dus succesvol wil zijn, weiger dan om op te geven. Op een dag zál je antwoord krijgen, zál je beloond worden voor je harde werk en zál je met een glimlach terugdenken aan al die ghosts en denken… I did it! 

Meer over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Ghosting gebeurt nu ook in professionele context – 5 tips om hiermee om te gaan
Sluiten