5 tips om een sollicitatiebrief te schrijven die overtuigt dat jij dé persoon voor de baan bent

Een goede sollicitatiebrief is foutloos, niet te lang en vertelt waarom jij geschikt bent voor de baan. Maar op sommige vacatures komen wel tientallen foutloze sollicitatiebrieven binnen van geschikte kandidaten. Jouw brief moet de recruiter of het bedrijf dan ook overtuigen dat jij de juiste persoon voor de baan bent. Maar hoe zorg je er nou voor dat je opvalt tussen al die andere brieven?

Met deze vijf tips schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief en weet jij op de juiste manier op te vallen.

1. Opvallende openingszin

“Naar aanleiding van uw vacature…”, is waarschijnlijk de meest gebruikte openingszin van een sollicitatiebrief en verre van spannend. De persoon aan wie je de brief schrijft, weet namelijk ook wel dat hij of zij een vacature online heeft gezet.

Een opvallende openingszin is belangrijk als je een overtuigende sollicitatiebrief wil schrijven. De persoon is meteen nieuwsgierig en wil verder lezen. Bovendien laat het zien dat je nét iets meer moeite in de brief hebt gestoken, waardoor je enthousiast overkomt.

2. Laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan

Misschien ben je hard op zoek naar een baan en is dit al de dertigste sollicitatiebrief die je stuurt. Wat je situatie ook is, de persoon die de brief leest moet het gevoel krijgen alsof deze vacature de enige functie is waar jij op aast. Dat betekent: geen oppervlakkige sollicitatiebrief die ook naar elk ander bedrijf gestuurd zou kunnen zijn.

Bekijk de website van het bedrijf grondig en wees bekend met de bedrijfscultuur en de werkzaamheden. Laat in je sollicitatiebrief ook zeker weten dat je je huiswerk hebt gedaan. Niet door het letterlijk zo te zeggen natuurlijk, maar door bijvoorbeeld aan te geven dat werkzaamheden X of de filosofie van het bedrijf jou enorm aanspreken.

3. Word persoonlijk

Natuurlijk kijkt de persoon die de sollicitatiebrief leest of jij geschikt bent voor de baan, maar er wordt ook zeker gekeken of je enthousiast bent en binnen het team past. Een overtuigende sollicitatiebrief is dus persoonlijk. En let op: daar hoef je echt niet meteen joviaal of informeel voor te worden.

Wat we dan bedoelen? Noem een voorbeeld waaruit blijkt dat jij gepassioneerd bent over het werk. Misschien solliciteer je naar een functie als receptontwikkelaar en ontstond jouw liefde voor koken al als klein kind, als jij op zondagavond oma in de keuken mocht helpen. Ons brein onthoudt verhalen beter dan droge kost en dit is dé manier om op te vallen tussen een stapel brieven die misschien wel allemaal dezelfde opleiding als jou hebben gedaan.

4. Benoem je prestaties en niet alleen je werkervaring

Leuk dat je bij bedrijf X een bepaalde functie hebt vervuld, maar wat hield jouw werk precies in? Wat heb je bereikt? Wat heb je daar geleerd dat nu van pas komt in de functie waar je de sollicitatiebrief voor schrijft? Voorbeeld: ‘een klantenbestand onderhouden’ kan beter ‘het klantenbestand in zes maanden tijd van 30 naar 80 klanten uitbreiden, wat een gemiddelde opbrengst van X bedrag per maand opleverde’ zijn. Welke beschrijving maakt het meeste indruk?

5. Gebruik geen standaardbegrippen

Standaardbegrippen als ‘flexibel’ en ‘teamplayer’… Ze worden inmiddels zo vaak gebruikt in een sollicitatiebrief dat bij veel mensen de haren overeind gaan staan. Bovendien zijn ze ook nietszeggend. Je kan veel beter een concreet voorbeeld geven uit het verleden, waaruit blijkt dat jij een teamplayer of flexibel bent. Degene die de vacature leest zal dan zelf de conclusie trekken.

Verder lezen: Maak deze 6 fouten niet in je sollicitatiebrief

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 tips om een sollicitatiebrief te schrijven die overtuigt dat jij dé persoon voor de baan bent
Sluiten