Dit is hoe je het beste kunt omgaan met een lastige baas

Je hebt een leuke baan, je werkt op een geweldige locatie, je amuseert je rot met je collega’s en je verdient een mooi loon. Maar dan is er nog die lastige baas die maar niet tevreden lijkt te zijn met je harde werk en die je een bitterzoet gevoel bezorgt. Dat is balen, maar het goede nieuws is dat er wel degelijk manieren zijn om hiermee om te gaan.

Of je baas is nooit tevreden, of je baas is niet betrokken bij je werk, of je matcht simpelweg niet met het karakter van je baas. In geen van deze gevallen is het fijn om daarmee samen te werken. Maar in geen van deze gevallen hoef je hier je dag door laten verpesten, lezen we op The Every Girl. Dit is namelijk hoe je kan omgaan met een lastige baas.

Tips om met een lastige baas om te gaan

1. Depersonaliseer de situatie

Tijdens conflictsituaties op het werk hebben we de neiging om alles heel erg persoonlijk op te vatten. De kunst is hier om feedback niet op jou te betrekken. Misschien toont je baas naar iedereen toe wel onrealistische verwachtingen?

Misschien denkt jouw baas alleen vanuit een businessperspectief en houdt hij geen rekening met persoonlijke gevoelens, juist omdat hij het beste wil voor de organisatie? In ieder geval is het zelden zo dat een conflict op het werk ontstaat omdat jij als persoon niet goed hebt gepresteerd.

2. Stel grenzen

Ook al denk je misschien van niet, ook tegen je baas mag je soms ‘nee’ zeggen – op een beleefde manier weliswaar. Zeker wanneer de eisen van je baas zo hoog zijn dat je een burn-out voelt naderen, is het belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken. Dit kost veel moed, maar vaak creëer je hierdoor ook meer respect.

Als je geen grenzen stelt, is het voor jou baas wel heel makkelijk om daar misbruik van te maken. Respecteert je baas je grenzen niet? Overweeg dan om van baan te veranderen, want dit verdient niemand.

3. Focus op prestatie, niet op vriendschap

In een droomwereld is je baas misschien ook je beste vriend(in), maar in de realiteit is die relatie vaak een stuk afstandelijker. Het is in principe ook niet nodig dat jullie beste vrienden zijn, zo lang het op een professionele manier maar klikt. Ga dit dan ook niet forceren, net zoals je niet kan forceren op wie je verliefd wordt.

Besteed je energie liever aan je prestaties en een hoe je jezelf kan verbeteren op professioneel vlak. Meestal is dit toch waar je baas het meest in geïnteresseerd is.

4. Zoek ergens anders steun

Je baas geeft niet veel blijk van steun? No problemo, dan kijk je even bij wie je wél steun kan vinden. Lucht je hart bij de collega’s die je het meest vertrouwt.

Zo’n soort community is immens belangrijk om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. Laat je werk ook af en toe beoordelen door deze collega’s zodat zij je hier en daar kunnen bijsturen. Niet alleen je baas komt namelijk met nuttige inzichten!

5. Vertrouw op je intuïtie

Als je intuïtie je vertelt dat je in een ongezonde bedrijfscultuur zit, negeer deze signalen dan niet. Besef dat er talloze andere kansen zijn om ergens anders aan de slag te gaan en besef dat niet elke baas hetzelfde gedrag vertoont.

Als je job werkelijk een negatieve stempel drukt op je levenskwaliteit en op je emotionele reserves, is het tijd om op te stappen. Zo simpel kan het zijn!

Meer tips om met collega’s om te gaan

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is hoe je het beste kunt omgaan met een lastige baas
Sluiten