Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Op de werkvloer 15 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo ga je om met toxische collega’s

Als we toxische collega’s zeggen, is er dan iemand die meteen in je hoofd plopt? Grote kans dat diegene inderdaad slecht is voor jouw geluk op het werk. Het zijn van die collega’s die je onaardig behandelen en je werk afkraken, of juist al hun werk op jou afschuiven. Die roddelen, jou de schuld geven van dingen die je niet hebt gedaan en onnodige drama veroorzaken. Maar wat doe je daartegen?

Harvard Business Review heeft onderzoek gedaan naar de werking binnen duizenden teams uit meerdere landen en allerlei sectoren, die al dan geen goede dynamiek hadden. Leden van een team zijn volgens hen vooral slecht als ze zorgen voor drama en afleiding, zorgen voor een slecht imago voor het team tegenover buitenstaanders, de waarden van de teamleider niet erkennen of de sfeer naar beneden halen.

Teamwork is best belangrijk in het bedrijfsleven van tegenwoordig – maar hoe doe je dat met een collega met wie je niet overweg kunt? Dat heeft Harvard Business Review ook uitgezocht, en hier zijn hun tips:

Vraag om een gesprek met die persoon

Je mag dan denken dat uit je lichaamstaal of zelfs woorden blijkt dat je vindt dat iemand verkeerd bezig is, maar toch kan je collega die signalen mislopen en zich helemaal niet bewust zijn van het probleem.

Als je dat nog niet hebt gedaan, is het eerste wat je moet doen dan ook een eerlijk gesprek aangaan met je toxische collega’s. Vertel ze hoe hun gedrag jou laat voelen (probeer hen nooit direct te beschuldigen) en geef ze feedback over hoe het volgens jou beter zou kunnen.

Lees ook: Door deze FocusCap heb je geen last meer van vervelende collega’s

Pas je gedrag niet aan aan toxische collega’s

Je eerste ingeving is natuurlijk om het gedrag van die collega’s te imiteren: om hen boze blikken toe te werpen en ook achter hun rug om te praten. Als je je alleen richt op de collega’s die het resultaat van je team verpesten, zul jij in ieder geval niet bijdragen aan betere prestaties. Probeer het goede voorbeeld te geven en de band met je collega’s juist te versterken, zonder hen daarbij dwars te laten zitten.

Praat erover met je baas

Als praten met je collega niet helpt en je merkt dat je je écht geen plezier meer hebt in je werk door de bemoeienis van iemand anders, dan kun je daar altijd nog over praten met je teamleider. Hij of zij kan de situatie vanaf iets meer afstand beoordelen en, als dat nodig is, er iets van zeggen. De collega in kwestie hoeft niet eens te weten dat jij dat hebt gezegd. Eventueel kun je wel voorstellen dat je baas een meeting met het hele team plant over de stand van zaken.

Lees ook: Helft van Nederlanders heeft relatie of onenightstand gehad met collega

Zorg goed voor jezelf

In sommige beroepen is het erg lastig om je werk niet mee naar huis te nemen, en sowieso hebben sommige mensen die neiging meer dan anderen. Het is echter wel belangrijk om je mentale gezondheid niet al te veel te laten beïnvloeden door toxische collega’s. Misschien heb je een partner of vriend(in) bij wie je je gedachten kwijt kunt om het daarna beter los te kunnen laten.

Neem genoeg tijd voor jezelf, en als je op je werk even behoefte heb aan een frisse neus, wandel dan een rondje in de buurt. En als je je echt niet comfortabel voelt bij de meeste collega’s in het bedrijf, overweeg dan toch iets anders te zoeken. Je mentale staat gaat immers altijd voor.

Pesten op werk: het is nog steeds een taboe, maar de gevolgen zijn ernstig

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Harvard Business Review

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo ga je om met toxische collega’s
Sluiten