Tessa Ham
Tessa Ham Productiviteit 23 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor meer productiviteit van innovator Elon Musk

Als er iemand bekend staat om zijn productiviteit, is dat Elon Musk wel. Logischerwijs moet de eigenaar van niet één, maar drie bedrijven veel gedaan krijgen op een dag.

Elon Musk deelt tips voor meer productiviteit

Gelukkig voor ons mailt hij zijn werknemers bij Tesla regelmatig met tips voor meer productiviteit en weten we dus hoe wij ook door onze to do-list kunnen vliegen.

1. Plannen

Om van elk moment optimaal gebruik te maken, plant hij zijn dagen op in clusters van vijf minuten. Ook Bill Gates maakt gebruik van deze techniek om zo productief mogelijk te zijn.

Een planning maken in blokjes van 5 minuten heeft als voordeel dat Musk en Gates nooit overdrijven met hun pauzes. Zomaar een uur niets doen? Dat zijn al 12 clusters van hun kostbare tijd. Met andere woorden: hun productiviteit wordt door hun strakke schema gemaximaliseerd.

Blokjes van 5 minuten zijn misschien een beetje te veel van het goede als je geen overbezette miljardair bent, maar je kunt alsnog aan time blocking doen. Weliswaar met langere clusters.

Time blocking in je agenda: de ultieme productiviteitshack

2. Stel torenhoge doelen op

Elon Musk staat erom bekend dat hij verbazingwekkend ambitieuze deadlines voor de meeste projecten stelt. Want, zo is zijn gedachte erachter, zelfs de moeilijkst te bereiken doelen, die gedoemd zijn te mislukken, kunnen kun eigen resultaten opleveren.

Je kunt deze tip ook op dagelijks niveau gebruiken, bij het opstellen van je to do-list. Als jij een to do-list maakt waarmee je met twee vingers in de neus al voor de lunch klaar bent, hoe gemotiveerd ben je dan de rest van de dag? Precies.

3. Eerst de moeilijke

Elon Musk raadt aan om de werkdag te beginnen met de belangrijkste taken. Een bekende methode die eat the frog heet. De meeste mensen hebben de neiging om eerst de makkelijkste taken uit te voeren. Het resultaat? Aan het einde van de dag heb je geen energie of tijd meer om die belangrijke taak uit te voeren.

Must read: Waarom je de dag moet beginnen met je belangrijkste taak

4. Geef en vraag feedback (aan jezelf en anderen)

Volgens Elon Musk is het belangrijk om jezelf constant af te vragen hoe je het hebt gedaan en hoe je het beter had kunnen doen. Bekijk dit per dag. Ben je vanochtend bijvoorbeeld begonnen met mails beantwoorden, terwijl dat je meest productieve uren van de dag zijn? Dan weet je hoe je het morgen anders gaat doen.

Elon Musk past niet alleen zijn eigen feedback toe, maar ook die van anderen. Zo focust hij op het aannemen van mensen die niet bang zijn om feedback te geven aan hun baas. Negatieve feedback doet misschien even pijn, maar uiteindelijk heb je daar het meest aan.

5. Word een pro in mail

De mensen onder ons die veel mailen, zullen het herkennen: die overvolle mailbox neemt meer tijd in dan je lief is. “I’m very good in email. That’s my core competency“, grapte Elon Musk ooit. Wat kunnen we van zijn manier van e-mailen leren?

  • Houd het kort: schrijf geen tien zinnen als twee ook volstaan. Oefen dit door oude mails erbij te pakken en ze voor de helft in te korten.
  • Vermijd uitspraken als ‘ik denk’, ‘ik weet het niet zeker’ of ‘misschien’ andere zinnen die de tijd verdoen voor jou en je mailpartner, omdat ze verwarring en miscommunicatie met zich meebrengen.

Benieuwd naar hoe zijn dag eruit ziet? Dit is de dagelijkse routine van Elon Musk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 tips voor meer productiviteit van innovator Elon Musk
Sluiten