Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Carrière 5 december 2018

Leer fotograferen als een pro met deze 6 tips

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar dan moet het uiteraard wel een goede foto zijn. Wil jij je fotografie skills naar een hoger niveau tillen? Met deze 6 handige tips word jij gegarandeerd een betere fotograaf.  

Voor het maken van een mooie foto heb je echt geen spiegelreflexcamera nodig van een paar duizenden euro’s. Oké, eerlijk is eerlijk: het maakt het wel makkelijker. Toch draait het maken van een goede foto niet om de camera die je hebt. Een goede fotograaf kan met elke camera werken. De meeste smartphones van nu zijn in staat om prachtplaatjes te schieten. De belangrijkste dingen zijn: kennis, creativiteit en oefening (heel veel oefenen!).

Ken je camera

Heb jij de nieuwste smartphone met een indrukwekkende camera? Of een peperdure spiegelreflexcamera met jaloersmakende lenzen? Erg leuk allemaal, maar als je niet weet hoe je apparatuur werkt, heb je er niets aan. Je kunt natuurlijk de automatische stand gebruiken, maar dan haal je niet het optimale uit je camera. Pak dus de handleiding erbij en verdiep je in je camera. De beste manier om goede foto’s te maken, is door te weten hoe je camera werkt. Of dat nu de camera van je telefoon is of een professionele camera.

Een wazige achtergrond

Je kent ze vast wel: foto’s met een scherp object op de voorgrond en een wazige achtergrond. Instagram staat er vol mee en niet voor niets. Het is een goede manier om je onderwerp in de spotlight te zetten. Door het gebruik van scherptediepte lijken je foto’s ook een stuk professioneler. Het leukste van dit alles is dat het schieten van foto’s met scherptediepte helemaal niet moeilijk is. Het draait allemaal om het gebruik van diafragma.

fotografie, tips, betere foto's, fotograferen

Hoe groter je diafragma hoe waziger de achtergrond. Een groot diafragma heeft een laag cijfer bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.4. Wil je alles in de foto scherp hebben? Dan heb je een klein diafragma nodig, bijvoorbeeld f/22. Je kunt de diafragma instellen door de camera op de AV stand te zetten.  Zelfs op een goede telefoon vind je deze functie en er zijn zelfs apps die het automatisch voor je doen.

Licht is je beste vriend

Om een goede fotograaf te worden, is het belangrijk dat je leert spelen met licht. Hoe mooier het licht, hoe mooier jouw foto zal zijn. Het gaat hierbij wel om natuurlijk licht, want dit is vaak het geheim achter betoverende foto’s. Als je binnen fotografeert, kun je het beste naast een raam foto’s maken. Het is wel verstandig om te veel licht te vermijden, want dit geeft harde schaduwen en contrasten.

fotografie, tips, betere foto's, fotograferen

Is het buiten donker of werk je in een kamer met weinig licht? Kies dan voor een groot diafragma en verhoog eventueel je ISO. Een mobiele camera is meestal dan niet zo geschikt. Toch zijn er een aantal die ook met weinig licht ware prachtshots kunnen maken. Je kunt ook altijd de flitser gebruiken als het echt moet, maar dit geeft vaak donkere schaduwen.

Een goede achtergrond

De achtergrond van je foto is net zo belangrijk als hetgeen wat op de voorgrond staat. Als je bijvoorbeeld eten wil fotograferen, doe je er goed aan om niet te veel poespas eromheen te plaatsen. Of je maakt gebruikt van scherptediepte om je onderwerp op te laten vallen. Hetzelfde geldt voor een mooi portret. Less is meestal more. Natuurlijk zijn er gevallen waarin een drukke achtergrond onderdeel uitmaakt van het verhaal wat je wilt vertellen.

Leer van anderen

Het internet staat vol met prachtige foto’s van geweldige fotografen. Er is echt een hoop wat je van hen kan leren. Je hoeft echt niet zelf het wiel uit te vinden. Verzamel een kleine selectie van foto’s die je mooi vindt en analyseer deze. Probeer vervolgens deze foto na te maken. Op die manier kun je een hoop leren. Je eigen stijl creëren is ook belangrijk, maar stap 1 is leren fotograferen. Als je de basis onder de knie krijgt en de wereld van fotografie leert kennen, komt die eigen stijl vanzelf.

Experimenteer erop los

Fotografie kent eigenlijk geen regels. Experimenteer vooral, want daar leer je echt een hoop van. Creativiteit is een belangrijk onderdeel van fotograferen. Je hoeft je echt niet vast te houden aan de standaard regels, ook niet aan onze tips. Break the rules. In het ergste geval wordt het een lelijke foto, maar dan weet je dus ook hoe het dus niet moet. Ook hier geldt: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Rome is niet in en dag gebouwd en ook jij wordt niet in één dag een heuse pro.

Reageer op artikel:
Leer fotograferen als een pro met deze 6 tips
Sluiten