Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 13 jul 2019

5 tips van Emilie Sobels om je dromen na te durven jagen

Afgelopen vrijdag vond de allereerste Girlboss Talk van The Body Shop plaats. Emilie Sobels, founder van Hashtag Workmode en The Self-Made Summit, nam plaats op een hoge stoel in de winkel in de Kalverstraat om met jonge vrouwen in gesprek te gaan over het najagen van je dromen, female empowerment, gelijkheid en self-care.

In haar talk deelde Emilie Sobels 5 waardevolle tips om je dromen na te kunnen jagen.

Doe wat je eng vindt

Veel mensen jagen door angst hun dromen niet na. Door de angst om fouten te maken of de verkeerde keuze te maken, beginnen sommigen er bijvoorbeeld niet eens aan. Als eigenaresse van niet één maar twee bedrijven weet Emilie als geen ander dat fouten maken bij het ondernemen en leven in het algemeen hoort. Fouten kunnen juist heel waardevol zijn, maar alleen als jij ze ook echt ziet als leermomenten.

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Daarnaast is er nog de angst over wat anderen ervan zullen vinden. Vooral vrouwen hebben de behoefte om door iedereen aardig gevonden te worden. Maar, merkt Emilie terecht op, zelf kan je ook echt niet met iedereen door één deur.

Emilie probeert er bij elke keuze die ze maakt achter te komen waar de angst die ze voelt vandaan komt. Is dat omdat het daadwerkelijk een slechte keuze is? Of is het omdat je er door uit je comfort zone treedt?

Stap uit je comfort zone

Want daar uit je comfort zone, dat is de plek where the magic happens. Het is een cliché uitspraak, maar wel één die klopt als een bus. Voor Emilie helpt het heel erg om te bedenken dat alles wat je nu eng vindt, je over een jaar lachend en met twee vingers in je neus doet.

Als voorbeeld geeft ze het contract die ze moest ondertekenen voor haar eerste locatie van Hashtag Workmode. Waar ze bij dat eerste contract volledig in de stress raakte en minstens een week nodig had om alles door te lezen en te begrijpen, leest ze de contracten inmiddels altijd even door en ondertekent ze ze dan.

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

In haar carrière heeft het Emilie ook erg geholpen, om de situatie te relativeren. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vaak is dat – als je erover gaat nadenken – helemaal niet zo erg als je misschien denkt. Als Emilie vervolgens het gevoel heeft dat ze de ‘ergste’ situatie wel aankan, dan gaat ze er ook vol voor.

Maak het behapbaar

Een grote droom najagen kan nogal overweldigend voelen. Want waar en hoe moet je in hemelsnaam beginnen? Grote beslissingen in kleine stukjes ophakken en behapbaar maken kan dan helpen. Niet alleen een knoop doorhakken (welke dingen moet je bijvoorbeeld allemaal regelen als je deze beslissing maakt?), maar ook bij grote projecten als je die knop al hebt doorgehakt, zoals het beginnen van je eigen bedrijf.

Zorg dat je het echt in kleine stukjes ophakt. De website voor je bedrijf maken klinkt misschien als een kleine stap in het geheel. Maar wanneer wil je het precies live hebben? En welke verschillende taken moet je daarvoor gedaan hebben? Zelfs deze taak kan je in kleinere taken opdelen.

Geen enkele keuze is definitief

We zeiden het bij de eerste tip al: veel mensen zijn bang de verkeerde keuze te maken. Doe ik er wel goed aan om mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen bijvoorbeeld? Voor haar boek Babe, you got this, ging Emilie in gesprek met ondernemer Nina Pierson (en oprichter van ons zusje Bedrock). Eén tip van Nina drijft elke keer weer boven als Emilie voor een lastige keuze staat: geen enkele keuze is definitief.

We nemen er even het voorbeeld bij uit de vorige alinea. Zelfs als blijkt dat je eigen bedrijf beginnen niets voor jou is, heb je ontzettend veel geleerd in deze periode. Bovendien kan je er vervolgens weer voor kiezen om in loondienst te gaan. Die kriebel die ervoor zorgde dat je niet helemaal gelukkig kon worden bij je vorige baan is dan weg.

Op haar Instagram deelt Emilie Sobels de lessen die ze leert tijdens het ondernemen en bespreekt ze vaker onderwerpen als female empowerment, gelijkheid en self-care. 

Verder lezen over je dromen najagen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 tips van Emilie Sobels om je dromen na te durven jagen
Sluiten