Met deze 5 tips creëer jij de beste werkomgeving voor jouw medewerkers

Het grootste deel van ons leven spenderen we op het werk. Maar ondanks dat, blijkt uit verschillende onderzoeken dat medewerkers echt niet altijd gelukkig zijn op het werk. Het beste wat je kunt doen voor je medewerkers, is het bieden van een fijne werkomgeving. Het werkgeluk van medewerkers wordt namelijk sterk beïnvloed door de omgeving waarin zij werken.

Aan de organisatie de taak om een goede werkomgeving te creëren waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Want gelukkige medewerkers = gelukkige klanten, betere bedrijfsresultaten, minder verloop en noem de voordelen maar op.

Beste werkomgeving creëeren

Maar hoe creëer je nou de beste werkomgeving voor je medewerkers? En wat zorgt ervoor dat een werkomgeving goed is? Pien van Ham van Treams geeft je 5 tips om de beste werkomgeving voor jouw medewerkers te creëeren.

Stel doelen en communiceer deze

Doelen stellen motiveert. Uit onderzoek blijkt dat in 95% van de organisaties het stellen van doelen leidt tot meer productiviteit. Heb jij als organisatie duidelijk waar je met z’n allen naartoe werkt? Zorg voor een duidelijke stip op de horizon (bijvoorbeeld een BHAG). Communiceer duidelijk naar medewerkers waarom jullie bestaan en waarom jullie doen wat jullie doen. Werk vanuit jullie stip op de horizon terug naar doelstellingen voor ieder jaar of zelfs voor ieder kwartaal.

Daarna is het zaak om medewerkers hun eigen doelen op deze bedrijfsdoelen te laten afstemmen. Bij veel organisaties worden doelen helaas nog opgelegd door de managers of het hoger management. Zij bepalen wie waarmee aan de slag gaat en wat de bijbehorende doelen zijn. Deze manier van werken is totaal niet inspirerend voor de groei en ontwikkeling van medewerkers. Laat medewerkers hun eigen doelen opstellen op basis van de organisatiedoelen. Zo zien zij dat zij een waardevolle bijdrage leveren aan het succes van de organisatie en zullen zij meer betrokken zijn.

Lees ook: Fuck-up fridays, onbeperkt vakantiedagen en coaching: zo zorgen ze bij LevelUp Ventures voor werkgeluk

Geef medewerkers de kans om te groeien

Eén van de belangrijkste redenen waarom medewerkers een bedrijf verlaten is omdat zij te weinig groeimogelijkheden hebben. Organisaties die meer investeren in opleiding, groei en ontwikkeling en mobiliteit, presteren dan ook beter dan hun concurrenten. Leg als organisatie de nadruk op leren en ontwikkelen en geef medewerkers de kans om te groeien.

 Zet medewerkers op de juiste plek

Eigenlijk is deze tip best logisch. Het is super belangrijk om de juiste medewerker op de juiste plek te zetten zodat zij optimaal kunnen presteren. Je moet een timmerman ook niet laten metselen, veel kans dat je dan een scheve muur hebt. Wie is waar goed in en waar komen medewerkers het beste tot hun recht? Iedere medewerker heeft talenten.

Aan de organisatie/manager de taak om ervoor te zorgen dat deze talenten zo goed mogelijk benut worden. Zie je medewerkers als ondernemers en laat ze zelf vertellen waar zij goed in zijn. Geef ze daarbij het vertrouwen en verantwoordelijkheid om dit in te vullen zoals zij dit zelf willen. We lichten dit verder toe in de volgende tip.

Geef vertrouwen, regie en verantwoordelijkheid

Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn twee van de belangrijkste manieren om medewerkers thuis te laten voelen binnen een organisatie. Helaas merken we in de praktijk dat het bij veel organisaties helaas nog de normaalste zaak van de wereld is om óver elkaar te praten in plaats van met elkaar. Dit is funest voor het vertrouwen binnen de organisatie.

Geef medewerkers de verantwoordelijkheid om hun rol en taken zo in te vullen waarop zij denken dat dit het beste is. Je kan van bovenaf sturen wat iemand moet doen en hoe hij/zij dit moet doen, maar vaak zijn medewerkers daar zelf veel beter in. Waarom laat je ze het dan niet zelf doen? Geef het vertrouwen dat je in je medewerkers gelooft en behandel ze als professionals door ieder zijn eigen verantwoordelijkheden te geven. Laat weten dat je achter ze staat en ze wil helpen om te groeien en ontwikkelen.

Geef medewerkers de kans om te ontwikkelen

Investeren in de groei en ontwikkeling van medewerkers is één van de dingen die door medewerkers het meest wordt gewaardeerd. Bespreek met medewerkers hoe zij dit zelf willen invullen en vraag hoe de organisatie daarbij kan helpen.

Groei hoeft zeker niet altijd te betekenen dat je verticaal een stap maakt. Groei kan zeker ook in de breedte. Zo kan je bijvoorbeeld een specialist worden in een bepaald vakgebied, adviserend gaan werken of je interne processen verbeteren. Zorg ervoor dat je dit als organisatie faciliteert. 

Geef feedback en erkenning

Medewerkers verlangen ernaar om regelmatig te horen of zij het goed doen. Het is belangrijk om medewerkers regelmatig te voorzien van feedback. Door het krijgen van feedback weten medewerkers wat er goed gaat en waar nog ontwikkelkansen liggen. Zo kunnen zij hun productiviteit naar een hoger level brengen en (bedrijfs)doelen behalen. In dit werkboek van Treams lees je hoe je bouwt aan een feedbackcultuur.

Lees ook: Waarom is feedback op het werk zo belangrijk?

Faciliteer medewerkers met de juiste tools

Uit onderzoek van NIDAP blijkt dat 40 procent van de medewerkers vindt dat de opleidingsmogelijkheden bij het bedrijf waar zij werken onduidelijk zijn. Omdat technologie niet meer weg te denken is uit ons werkleven, is het belangrijk dat je medewerkers de tools aanbiedt die zij nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Denk hierbij aan trainingen, feedbacktooling of een performance management tool waar medewerkers hun ontwikkeling in bij kunnen houden. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om te blijven leren en ontwikkelen.

 Cultuur

Creëer een cultuur waarin mensen graag willen werken. Tegenwoordig is salaris al lang niet meer de belangrijkste factor om te kiezen voor een bedrijf waar zij willen werken. Medewerkers werken veel liever voor een organisatie met dezelfde waarden als zijzelf.

Daarbij willen zij echt van betekenis zijn binnen een organisatie. Cultuur is daarbij een belangrijk onderdeel. Bepaal wat jouw bedrijfscultuur is en definieer daarbij je normen en waarden. Als je dit als organisatie goed doet, zul je zien dat je (bijna) nooit meer zelf hoeft te zoeken naar nieuwe medewerkers. Zij zullen in de rij staan om voor jouw organisatie te mogen werken.

 Geef als manager het goede voorbeeld

Mensen doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet. Geef als manager het goede voorbeeld. Ben jij heel positief en continu bezig met je groei en ontwikkeling? Dan werkt dat enorm aanstekelijk voor je medewerkers/collega’s. Daarnaast is het belangrijk om je als manager open te stellen voor anderen. Luister wat zij te zeggen hebben en stimuleer ze om mee te denken en met goede ideeën te komen. Het beste idee wordt namelijk nog beter door het met anderen te bespreken.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Met deze 5 tips creëer jij de beste werkomgeving voor jouw medewerkers
Sluiten