5 tips om af te rekenen met onzekerheid op werk

Zit je eigenlijk te wachten op het moment dat je collega’s en baas erachter komen dat je er helemaal niets van bakt? Dit soort gedachten zijn schadelijk, maar niet zeldzaam. Veel meer mensen – en dan vooral succesvolle vrouwen – hebben last van deze onzekerheid op het werk. Het heeft zelfs een naam: het impostor syndrome, ook wel het oplichterssyndroom genoemd in het Nederlands.

Wat is het impostor syndrome? En belangrijker nog: hoe stop je de onzekerheid op werk?

Slecht voor je carrière

Schrik niet van de naam, een officieel syndroom is het impostor syndrome niet. Dat betekent niet dat het niet schadelijk kan zijn. De gedachte dat je niet goed genoeg bent, kan je namelijk enorm tegenhouden in je carrière.

Wat houdt het impostor syndrome dan precies in? Mensen met het impostor syndrome denken dat het niet lang meer zal duren voordat iemand erachter komt dat ze eigenlijk niets kunnen. Dat ze een oplichter zijn. Rationeel weten ze wel dat ze de taak goed kunnen uitvoeren, maar toch hebben ze het gevoel iedereen voor de gek te houden. Succes eigenen ze niet snel aan zichzelf toe, eerder aan externe factoren en geluk.

Herkenbaar? Je bent niet de enige die zich voelt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75 procent in bepaalde mate last heeft van deze gedachtes. Sheryl Sandberg (de COO van Facebook), Tina Fey, Natalie Portman en Emma Watson hebben bijvoorbeeld allemaal aangegeven in speeches en interviews dat ze last hebben van het ‘syndroom’. Oké, je bent in goed gezelschap, maar eigenlijk wil je er natuurlijk vanaf. Vijf tips om het impostor syndrome tegen te gaan.

1. Bekijk je situatie vanuit een ander perspectief

Rationeel gezien weet je wel dat je het kunt. Of dat je het in ieder geval kan leren. Er is immers een reden dat je bent aangenomen en dat je successen in het verleden hebt geboekt. Een fijne manier om over je impostor syndrome gedachten te komen is daarom om je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.

Zoom even uit en vraag jezelf waarom je zo zenuwachtig bent voor bijvoorbeeld een functioneringsgesprek? Als je beste vriendin jouw werk afleverde of jouw prestaties behaalde, zou je dan denken dat ze niets kan? Hopelijk helpt dit je gevoelens te relativeren.

2. Opschrijven wat de uiteindelijke uitkomst was

Als je last hebt van het impostor syndrome, ga je vaak uit van het ergste. Dat is waarom je het spannend vindt als je feedback krijgt, als je een nieuw project moet oppakken of om hulp moet vragen. Om dit gevoel in de toekomst te voorkomen kan je een notitieboekje bijhouden waarin je opschrijft wat je verwachtte dat er zou gebeuren en wat er in werkelijkheid gebeurde.

Als je last hebt van onzekerheid op je werk, blader je gewoon het boekje door en weet je weer dat het écht goed komt.

3. Vraag om hulp

Mensen met het impostor syndrome zijn doodsbang om om hulp te vragen. Dat zou namelijk heel goed het moment kunnen zijn dat de ander zegt: “Hé, weet je dat niet?!” Dat is zonde, want hulp vragen is niet een teken van onkundigheid of zwakheid. Het laat zien dat je zelfkennis hebt en het scheelt je een hoop tijd als je niet alles zelf hoeft uit te vogelen.

4. Laat toch van je horen

Als je last hebt van onzekerheid op je werk, dan durf je bijvoorbeeld tijdens een vergadering niet een idee van jezelf aan te dragen. Toch is het belangrijk van jezelf te laten horen. Begin hiermee klein en breidt dat steeds verder uit. Als we het voorbeeld nemen van de vergadering, kun je bijvoorbeeld later nog een mail sturen: “Oh hey, ik heb er nog even over nagedacht en…”

5. Je huidige baan of functie past niet bij jou

Maak je echt veel fouten en draait het dus niet om een gevoel? Dan moet je jezelf afvragen of je wel op de juiste plek zit. Toegeven dat je niet voor de juiste baan of functie hebt gekozen, kan lastig zijn. Stoppen, zeker als je er nog niet heel lang werkt, kan als falen aanvoelen. Maar niets is minder waar: je kiest namelijk voor je geluk.

Hoe langer je op die plek blijft rondlopen, hoe meer stress je zal ervaren. En met hoe meer tegenzin je naar werk zult gaan. Begin op tijd met zoeken naar een nieuwe baan, die beter aansluit bij je wensen en talenten. Geen idee wat je dan wil? Beantwoord deze vier vragen om daarachter te komen.

Lees ook: 10 tekenen dat je van baan moet switchen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 tips om af te rekenen met onzekerheid op werk
Sluiten