Waarom je beter ‘s ochtends vroeg op werk kunt beginnen

Laten we even eerlijk zijn: niemand is de volle acht uur op werk productief  (I blame you, cat videos…).Maar wist je dat er bepaalde tijden zijn waarop je productiever bent? En dat er zelfs een seizoen is waar je veel meer gedaan krijgt?

Redbooth verzamelde data van maar liefst 1,8 miljoen projecten en – hou je vast – 28 miljoen taken, verspreid over vier jaar. Ze analyseerden die data en konden best wat dingen concluderen, zoals:

  • Maandag is de meest productieve dag van de werkweek
  • Logischerwijs is vrijdag de minst productieve dag (maar het scheelt niet zoveel als je zou denken)
  • Je productiviteit piekt om 11 uur ‘s ochtends, na de lunch neemt het alleen maar af
  • Vanaf vier uur ‘s middags neemt je productiviteit pas echt een duikvlucht naar beneden

Natuurlijk heeft iedereen een ander ritme en zijn sommigen echt geen ochtendpersonen. Toch wisten de meeste mensen deze resultaten intuïtief al wel en is het gewoon fijn om statistisch bewijs te hebben.

De herfst is productief

Maar het blijkt ook dat de verschillende seizoenen invloed hebben op onze productiviteit. Wat blijkt? In de herfst zijn we het meest productief. De gemiddelde werknemer is in de herfst twintig (!) procent meer productief dan in de winter, elf procent meer dan in de lente en 7 procent meer dan in de zomer. Interesting…

Waarom we allemaal 15 uur per week zouden moeten werken

De meest productieve maand is oktober. Gemiddeld krijgen we dan 32 procent meer werk gedaan dan in de minst productieve maand, januari. Waarom het verschil zo verrassend groot is? Dat is helaas gissen.

Redbooth zelf speculeert dat mensen in de herfst werk proberen af te krijgen voor de feestdagen. Business Insider schreef al eerder een artikel over een ander onderzoek met hetzelfde onderwerp. Zij denken dat het komt omdat mensen in de zomer meestal op vakantie gaan en dan verfrist weer terug komen.

Waarom we in de herfst zo productief zijn, weten we dus niet zeker. Maar we kunnen wel wat leren van deze onderzoeken: een bedrijf kun je het beste starten in de herfst, en je kunt het beste vroeg op werk beginnen en ook weer vroeg naar huis gaan.

Meer lezen over productiviteit?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom je beter ‘s ochtends vroeg op werk kunt beginnen
Sluiten