Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 2 dec 2019

10 dingen die tijdens je treinreis naar huis kunt doen in plaats van scrollen

Ik zit elke dag twee uur in de trein. En dan hebben we alle vertragingen en uitgevallen treinen nog niet eens meegerekend. Tot voor kort betekende dit dat ik tijdens mijn treinreis twee uur lang scrollde op Instagram en Facebook.

Ik had werkelijk geen idee hoeveel energie me dat kostte, totdat ik andere dingen tijdens mijn treinreis ging doen. Zou jij je reis naar werk en huis ook anders willen besteden? Maar lonken social media wel? Dit kun je doen tijdens je treinreis in plaats van scrollen:

Luister een podcast

Als je vaker WorkJuice leest, zag je deze tip waarschijnlijk al aankomen, want we zijn hier grote fans van podcasts. Tijdens mijn treinreis vind ik het heerlijk om mijn oortjes in te doen en mijn ogen te sluiten, of juist te kijken naar het voorbij razende landschap. Ik zit op mijn werk al de hele dag achter een scherm, dus is het fijn daar even een break van te nemen.

Je hebt onwijs veel soorten podcasts: van true crime tot persoonlijke ontwikkeling. Whatever rocks your boat! Op zoek naar tips? Luister de WorkJuice Podcast (?) of bekijk hier al onze tips.

Lees een boek

Een beetje een open deur, maar toch een hele belangrijke: lees een boek. Lezen is namelijk een absurd goede manier om stress tegen te gaan. En als je écht een goed boek hebt, vind je het bijna jammer dat je alweer thuis bent.

Geen zin om boeken mee te slepen? Stap over op e-books die je zelfs op je telefoon kunt lezen. En merk je dat je je echt door een boek heen moet worstelen? Begin dan gewoon in een ander. Er is namelijk niets wat je liefde voor lezen zo doet doodbloeden als jezelf dwingen door te lezen in een boek dat je niet aanspreekt.

Wil je liever even geen scherm? Luister dan naar audioboeken!

Lees ook: Zo zorg je dat je écht meer boeken gaat lezen

Leer een nieuwe skill

Je treinreis is het ideale moment om een Instagram of andere online cursus te volgen. Maar ook het bekijken van tutorials, het lezen van een informatief boek of het leren van een nieuwe taal met DuoLingo kan je prima in de trein doen.

Zoek recepten en plan je maaltijden

Scroll op Pinterest, door onze meal prep recepten en je favoriete culinaire websites (zoals ons zusje Culy) op zoek naar lekkere nieuwe recepten. En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed je maaltijden voor deze week plannen en boodschappenlijstjes maken.

Mediteer

Vast een activiteit waar je niet meteen aan dacht bij een drukke treinrit, maar mindfulness kan je overal en wanneer je maar wil beoefenen. De vele voordelen van meditatie zijn je vast niet onbekend, dus dit is een goede manier om het aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Doe je oortjes in en gebruik een app als Headspace en Calm om tijdens je treinreis te mediteren.

Maak een to do-list

Begin met een braindump en maak daar vervolgens een to do-list van. Schrijf dus alles op wat in je opkomt en jij nog moet doen. Van het uitmesten van je keukenkastjes tot het updaten van je cv. Je weet wel, al die dingen die je elke keer vergeet en dan opeens aan denkt als je ’s avonds naar het plafond staart.

Lees ook: Deze hacks voor je to do-list gaan je een hoop tijd opleveren

Update je LinkedIn

Je zou mindless kunnen scrollen op Instagram, maar je kan ook de tijd gebruiken om je LinkedIn up te daten. Schrijf bijvoorbeeld een killer headline die mensen écht boeit, reageer op anderen om je netwerk te onderhouden en schrijf artikelen over je vakgebied om jezelf neer te zetten als expert.

Houd je kleine wins bij

Kleine successen moet je vieren, vinden we hier op de redactie. Maar die ben je ook zo weer vergeten als je wordt opgeslokt door de dagelijkse sleur. Houd daarom elke treinreis naar huis je wins van die dag bij.

Leuk om hier een speciaal notitieboekje voor te kopen om door te bladeren als je eens een mindere dag hebt!

Werk aan een passie van je

Ben je data-analist, maar schrijf je graag liedjes? Verpleegster, maar wilde je altijd nog een boek schrijven? Of een architect die graag illustreert? Je treinreis is het ideale moment om tijd te wijden aan de projecten die je altijd al wil doen, maar waar je nooit tijd voor vrijmaakt. Guess what, je hebt meer tijd dan je denkt.

Relax en denk na

Oké, dit is een tricky activiteit. We zitten namelijk graag op onze smartphone, omdat onze hersenen het liefst constant geprikkeld willen worden. Maar wanneer zitten we in deze moderne samenleving gewoon eens niets te doen? Wanneer krijgen we de kans om goed na te denken over de dingen waar we ’s avonds over liggen te piekeren?

Je raadt het al: tijdens je treinreis. Probeer de verleiding dus te weerstaan en je telefoon in je zak te houden. Je gaat je misschien vervelen, maar geloof het of niet: vervelen is goed voor ons brein.

Lees ook: Waarom het goed voor ons is om ons af en toe te vervelen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
10 dingen die tijdens je treinreis naar huis kunt doen in plaats van scrollen
Sluiten