Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Thuis 28 jul 2020

Zo overtuig je jouw baas ervan je (vaker) thuis te laten werken na het corona-tijdperk

Eind maart sloeg het nieuws ‘we gaan met z’n allen thuiswerken’ als een bom in. Vooral voor mensen die normaalgesproken 40 uur per week op kantoor spendeerden (en dan hebben we het nog niet gehad over de vrijdagmiddagborrels) was het even omschakelen. Maar nu vind je het thuiswerken toch ook wel erg fijn, en kan je je niet voorstellen dat je weer elke dag naar kantoor moet… Herkenbaar?

Precies daarom gaan we jouw baas overtuigen dat thuiswerken na corona ook een hele goede optie is.

Een ode aan het thuiswerken

De afgelopen maanden ben je van je home office gaan houden. Op de WorkJuice-redactie snappen we dat helemaal, want er zitten natuurlijk ook veel voordelen aan thuiswerken. Je staat niet meer in de file, of als een sardientje opgepropt in een veel te drukke trein. Je kunt eten wanneer je wilt (want: altijd een volle koelkast in de buurt in plaats van een pakje Sultana). Je kunt om vijf voor negen je bed uitrollen en alsnog op tijd beginnen.

Daarnaast heb je geïnvesteerd in een goede thuiswerkplek. Misschien ben je wel overstag gegaan om nu eindelijk écht een Pinterest-waardig thuiskantoor in te richten. Een nieuwe kleur op de muur, een ergonomische bureaustoel, extra kamerplanten voor meer concentratie, het hele riedeltje. Het zou zonde zijn om hier géén gebruik meer van te maken.

Ook ná corona nog thuiswerken

Als je jouw baas ervan wilt overtuigen dat je ook ná corona graag nog vanuit huis werkt, dan kan het helpen de onderstaande punten even door te lezen.

1. Noteer alle successen

Begin 2020 was een stressvolle periode waar niemand wist wat er ging gebeuren. Toch heb jij op werkgebied een aantal successen behaald – en precies die successen ga je nu opschrijven. Zo laat je aan jouw leidinggevende zien dat je zélfs tijdens een pandemie goed kunt thuiswerken en je in kunt zetten voor de zaak.

De successen die je voor jezelf op kunt schrijven, kunnen over van alles gaan. Om je een beetje op weg te helpen:

  • Heb je geld binnengebracht?
  • Of heb je jouw bedrijf juist een hoop geld bespaard?
  • Heeft de website een record-aantal pageviews gehaald?
  • Heb je een tof nieuw project bedacht en opgestart?
  • Heb je projecten zonder problemen op tijd afgekregen, of misschien zelfs wel voor de deadline?

2. Track je productiviteit

Vanuit het perspectief van je leidinggevende snappen we dat het werken vanuit huis gevaarlijk kan zijn voor de productiviteit. Je kunt immers afgeleid worden door de vaatwasser, de was, je schoonouders die ineens op visite komen… you name it.

Track daarom eens wat je doet op een dag tijdens het thuiswerken, en leg dat naast hetgeen wat je doet op een kantoordag. Wat jouw leidinggevende waarschijnlijk vergeet, is dat je thuis niet tien minuten bij het koffiezetapparaat over het weer praat. Of een onverwacht overleg hebt. Of je niet kunt concentreren door luidruchtige collega’s op de vloer. En dat zorgt er dan weer voor dat je thuis misschien nog wel productiever bent dan in die kantoortuin.

3. Reageer actief op mails

Ook als je niet op kantoor bent, is het goed om van je te laten horen. Reageer bijvoorbeeld snel op e-mails of Whatsappjes, en laat je collega’s geen uren op jouw antwoord wachten. Wees op tijd in calls, en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Zorg er ook altijd voor dat je goed bereikbaar bent.

4. Laat het op tijd weten

Hoe eerder je aan je leidinggevende laat weten dat je meer wil thuiswerken, hoe beter het is. Zo kan jouw leidinggevende daar rekening mee houden, en kunnen jullie het eventueel over (extra) verantwoordelijkheden hebben.

Extra advies: timing is alles. Als jullie in een overname zitten, als er een stressvolle deadline aankomt of als je leidinggevende overkomt in het werk, wacht dan toch nog even met jouw voorstel tot jullie weer in rustiger vaarwater verkeren. Je wilt natuurlijk niet dat jouw voorstel wordt afgekeurd door de omstandigheden – terwijl je baas anders misschien wel ‘ja’ gezegd had.

Verder lezen over thuiswerken?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo overtuig je jouw baas ervan je (vaker) thuis te laten werken na het corona-tijdperk
Sluiten