Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Thuis 4 dec 2018

Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch

“Mam, mag ik een snoepje? Pap, mag ik naar buiten? Mam!!” Kinderen vragen behoorlijk wat aandacht en dat kan het enorm lastig maken om thuis te werken. Toch zijn er manieren om het voor elkaar te krijgen. Wij hebben daarom een paar handige tips voor thuiswerken met kinderen op een rijtje gezet. 

Thuiswerken heeft een hoop voordelen, zeker als ouder. Om te beginnen bespaart het je een hoop reistijd. Altijd fijn! Ook is het fijn om tijdens de pauze even te knuffelen met je kroost of om samen te lunchen. Hoe leuk en mooi dit allemaal ook klinkt, het is ook een ware uitdaging.

Voor je het weet heeft de één zich gestoten aan zijn grote teen en wil de ander voor de zevende keer haar kunstwerk laten zien (story of my life). Tja, en dan vliegt de tijd voorbij voordat je het doorhebt. Dat werkt dus niet, maar wat dan wel?

Creëer een werkruimte

Als jij in de woonkamer gaat zitten terwijl de kids er tv kijken gaat het waarschijnlijk niet werken. De prikkels (lees: ruzie’s om de afstandbediening) zullen je om de oren vliegen. Je kunt natuurlijk oordoppen in doen, maar ook die kunnen je in de steek laten. Alleen zitten is meestal wel verstandig. Als je kleine engeltjes hebt die keurig stil zitten, kan het natuurlijk wel.

Een studeer- of werkkamer is natuurlijk ideaal, maar lang niet iedereen is van die luxe voorzien. Heb je geen werkkamer? Zet dan bijvoorbeeld een bureau neer in de slaapkamer. Een tafeltje met stoel werkt ook. Het belangrijkste is dat je je even kunt terugtrekken.

Houd ze bezig

Kinderen kunnen zichzelf prima vermaken. Het is gewoon veel leuker om jou te storen, maar als je leuke activiteiten voor ze plant zullen ze nauwelijks naar je omkijken. De televisie aanzetten lijkt een makkelijke oplossingen, maar dat kan flink tegenvallen. Als ze zelf ook huiswerk hebben, kunnen ze daarmee aan de slag. Houd je kind van lezen? Dan verricht een goed boek wonderen. Ook een groot knutselproject wordt vaak goed ontvangen. En als ze oud genoeg zijn om buiten te spelen, dan kunnen ze zich ook een paar uurtjes buiten vermaken.

Maak duidelijke afspraken

Het is belangrijk dat de kinderen begrijpen dat je aan het werkt bent. Dat wordt lastig als ze een jaar of twee zijn, maar kinderen die op de basisschool zitten, kunnen dit prima begrijpen. Op school moeten ze ook werken en stil zijn en nu mama of papa thuis werkt betekent dit ook dat het rustig moet zijn. Het is natuurlijk lastig voor ze als zij weten dat jij er bent, maar ze niet kunnen knuffelen.

Als je uitlegt dat je tijdens een pauze wel gezellig kunt kletsen dan hebben zij ook iets om naar uit te kijken. Oh, en in geval van nood moet het wel duidelijk zijn dat ze je altijd mogen storen. Maak wel goed duidelijk wat een noodgeval is, want vragen om een snoepje is dat dus niet.

Als thuiswerken niet werkt

Zelfs als je je aan dit rijtje houdt, kan het zijn dat thuiswerken niets voor jou is. Dan kan een oppas erg van pas komen. Ook zijn er een hoop creative werkplekken waar je terecht kunt. Ik ga bijvoorbeeld graag naar de bibliotheek. Dan ben ik toch een stuk dichter bij huis en dat scheelt in reistijd. Of ga zitten in een fijn koffiehuisje in de buurt.

Meer tips voor thuiswerken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Thuiswerken met kinderen: zo lukt het toch
Sluiten