Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 3 nov 2018

5 redenen om (niet) The Subtle Art of Not Giving a Fuck te lezen

Ik ben altijd een beetje sceptisch over zelfhulpboeken. Meestal leg je ze na het lezen gewoon weer weg om er nooit meer iets mee te doen. En waarom hebben die zelfhulpgoeroes eigenlijk allemaal meerdere boeken geschreven als die eerste al je leven hebben veranderd? Goed, je snapt mijn punt. Maar Mark Manson vertelt in The Subtle Art of Not Giving a Fuck eigenlijk het tegenovergestelde van alle andere zelfhulpboeken.

5 redenen om het boek, die in het Nederlands De Edele Kunst van Not Giving a Fuck heet, wel of niet te lezen. You decide.

Belangrijk om te weten: Mark Manson bedoelt met geen fucks geven niet dat je onverschillig om alles en iedereen moet zijn. Het is niet mogelijk om niets te geven om alles. De boodschap van zijn boek is dat je uitkiest waar je wél fucks om wilt geven. Daar werk je dan keihard voor. Om de rest maak je je geen zorgen.

Hij zegt: geef een fuck om je sterktes in plaats van je zwaktes.

1. The Subtle Art of Not Giving a Fuck is verfrissend eerlijk

Waar andere schrijvers van zelfhulpboeken zeggen dat je positief moet leven, zegt Mark Manson: “Fuck positiviteit. Laten we eerlijk zijn: soms gaan dingen helemaal naar de klote en moeten we daarmee leven.” Volgens hem ben je ook helemaal niet speciaal. “Niet iedereen kan exceptioneel zijn. De meeste van ons zijn gewoon gemiddeld.”

Auch. Maar ja, wel waar.

2. De schrijfstijl is heerlijk

Een boek met fuck op de voorkant scoort bij mij al bonuspunten. Zoals ik al zei heeft hij geen moeite om de pijnlijke waarheid neer te pennen. Dit in combinatie met zijn vlotte schrijfstijl en zijn humor, zorgt ervoor dat het boek nooit droge kost wordt.

3. Het zit vol waarheden die ik nodig had om te horen (en jij misschien ook)

De momenten waarop je geen fucks geeft om onbelangrijke dingen, zijn waarschijnlijk de beste momenten in je leven. Je zegt de baan op waar je al tijden met tegenzin heen gaat, zonder dat je denkt: ‘Wat gaan anderen ervan vinden?’ Persoonlijk geef ik héél veel om wat anderen van mij vinden. Daarnaast vertelt hij ook dat je niet overal geweldig in kan zijn, iets wat ik zelf ook moeilijk vind. Door social media heb ik namelijk altijd het idee dat iedereen beter is in alles.

The Subtle Art of Not Giving a Fuck zit dus vol waarheden die ik moest horen.

Ook interessant: Op je 24e een vast contract opzeggen en kiezen voor het freelance bestaan? Fotografe Bibian deed het

Waarom zou je het boek niet lezen?

4. Op zijn blog kun je veel dezelfde info vinden

Voordat Mark Manson dit boek uitbracht, had hij al een goedlopende blog met twee miljoen lezers. Veel van de dingen die hij in het boek vertelt, zijn ook al op zijn blog te lezen. En tja, voor het boek betaal je 13 euro.

5. Jij kan al prioriteiten stellen

Het punt van het boek is dat je geen fucks meer moet geven om de dingen die er niet toe doen, zoals het verkeer en giftige relaties. Misschien geef je al alleen maar fucks om de mensen die er toe doen en bijvoorbeeld je carrière. Dan gaat het boek je ook niet echt nieuwe inzichten geven.

The Subtle Art of Not Giving a Fuck is in ieder geval één van de weinige zelfhulpboeken die ik anderen echt aanraad. Hopelijk kun je nu zelf beslissen of jij het boek de moeite waard vindt!

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 redenen om (niet) The Subtle Art of Not Giving a Fuck te lezen
Sluiten