Tessa Ham
Tessa Ham Persoonlijke groei 10 okt 2020

Dit is wat je gemist hebt op The Self-Made Summit 2020

Op 8 oktober 2020 vond de tweede editie van carrière evenement The Self-Made Summit plaats. En net als met veel zaken in 2020, ging dit anders dan normaal. Het event was dit jaar namelijk digitaal, waardoor je je misschien van tevoren afvroeg of het net zo inspirerend als vorig jaar zal worden. Hoe ontmoet je nog je toekomstige businesspartner als je de hele dag in je eentje naar een scherm staart? Hoe evenaar je de energie van honderden ambitieuze vrouwen bij elkaar? Maar The Self-Made Summit had overal aan gedacht.

Van netwerken Tinder-style tot een live chat waar je vragen aan de sprekers kon stellen: dit was The Self-Made Summit 2020.

Digitale The Self-Made Summit

Vorig jaar was de eerste editie van The Self-Made Summit. Een carrière-event waarop meer dan 500 vrouwen samenkwamen om naar de talks, workshops en panels van succesvolle vrouwen te luisteren. Dat smaakte naar meer, en oprichter Emilie Sobels nam voor de tweede editie co-founder Stephanie Knoors in de arm om 2020 bigger, better & bolder te maken. Maar ja, toen kwam corona en was het lang de vraag of The Self-Made Summit 2020 wel door zou kunnen gaan.

Een aantal weken geleden kwam het besluit van team Self-Made Summit: het event ging door, maar dan digitaal. Emilie en Stephanie vonden het belangrijk het event door te laten gaan. In crisissen worden vrouwen harder geraakt en ook bij deze pandemie worden de eerste gevolgen al zichtbaar. De twee oprichters kwamen tot de conclusie dat het empoweren van vrouwen misschien nu nóg wel belangrijker was.

Voordelen van een digitaal event

En alhoewel het jammer was dat je niet je mooiste pak of blouse aan kon trekken en de energie kon voelen van al die honderden ambitieuze vrouwen bij elkaar, brengt een digitaal event ook voordelen met zich mee. Rond kwart over 8 sloeg ik mijn laptop toch met een bepaalde spanning open. Yes, ik had er zin in! Terwijl de regen op de ruiten sloeg, genoot ik van mijn eerste kopje koffie en zat ik op de bank in mijn favoriete comfortabele broek. In de live chat, waar je vragen kon stellen aan de sprekers, ging het los met vrouwen die er net zoveel zin in hadden als ik.

Die live chat was een geniale vondst. Niet alleen leek het af en toe het net alsof je met likeminded vriendinnen aan het MSN’en was, je kon dus ook vragen stellen aan de sprekers die dan door een moderator werden voorgelezen. En eerlijk is eerlijk: op een live event is het toch altijd spannend om een vraag te stellen. Je krijgt dan een microfoon in je neus geduwd en tientallen of zelfs honderden ogen kijken je aan.

Netwerken Tinder-style

Het online platform had nog meer voordelen. Zo was er een soort Tinder om te netwerken geïntegreerd. Voor The Self-Made Summit kon je een profiel invullen waarin je vertelde waar je mensen mee zou kunnen helpen en waarmee jij geholpen zou willen worden. Vervolgens kreeg je een lijst met deelnemers en kon je aangeven of je ze wilde ‘skippen’ of ‘interesse wilde tonen’. Toon je allebei interesse in elkaar? Dan begin je een gesprek.

Daarnaast kent iedereen die weleens op een groot event met sprekers is geweest de struggle als je jouw agenda vult. Om elf uur starten er drie talks die je wel wil zien. Naar welke zal je gaan? Wat als je de verkeerde keuze maakt en een ander eigenlijk beter bij jouw carrière(pad) had aangesloten? Doordat het event digitaal was, verdween deze keuzestress als sneeuw voor de zon. Niet alleen zou je eventueel midtalk nog kunnen switchen naar een ander podium, ook zijn alle talks nog tot het einde van het jaar terug te kijken.

Inspirerende talks

Op avonden dat het weer guur is, settle ik me gewoon onder een kleedje op de bank met een glas wijn om de talks te kijken die ik gemist heb, of om mijn favorieten gewoon nog een keer te kijken en opnieuw geïnspireerd te worden. Want geïnspireerd werd ik zeker. Door de talks van Willemijn Welten over manifesteren, Charlotte Labee over ons brein en Merel van der Wouden over onderhandelen bijvoorbeeld. En door de interviews met succesvolle vrouwen als Yara Michels, Nina Pierson en Fabienne Chapot.

Er was een mooie verscheidenheid aan onderwerpen: van vruchtbaarheid tot sales en van werk-privé balans tot female leadership. Mijn favoriet? De afsluitende talk van powervrouw Annemarie van Gaal waarin ze vertelt hoe ze op 25-jarige leeftijd in Rusland belandde en imperium Indepent Media opbouwde. Hiermee lanceerde zij bladen als Marie Clair en Cosmopolitan op de Russische markt. Maar ook hoe ze nu als investeerder niet-werkende verdienmodellen werkend weet te maken. Stuk voor stuk verrassende inzichten en het voelde als een eer om de lessen die ze leerde in haar carrière nu op een presenteerblaadje te krijgen.

Baal je nu dat je er niet bij was? Niet getreurd, want aan het einde van de dag kondigden Emilie en Stephanie aan dat er in 2021 weer een The Self-Made Summit is. Door corona is het nog niet zeker of dit digitaal of in real-life is, maar inmiddels weet ik dat beide opties hun eigen magie hebben. Volg The Self-Made Summit op Instagram om op de hoogte te blijven van de volgende editie!

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit is wat je gemist hebt op The Self-Made Summit 2020
Sluiten