Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 23 feb 2021

Tessa’s Helweek: “Ik stond om 3 uur ’s nachts te dansen alsof ik in een Berlijnse nachtclub stond”

Je kan het bijna niet gemist hebben als je WorkJuice een beetje in de gaten houdt: van 15 tot en met 21 februari gingen mijn collega Lisanne en ik de uitdaging aan. We deden de Helweek, een concept dat is bedacht door mental coach Erik Bertrand Larssen als variatie op de Helweek in het leger. Een week waarin je 7 dagen lang uit je comfort zone wordt gepusht en die – als we de ondertitel mogen geloven – ons leven zou veranderen.

Veranderde de Helweek ook echt mijn leven? Dit waren mijn avonturen, inzichten en lessen gedurende de week.

Maandag

De neiging om te snoozen heb ik eigenlijk nooit gehad. Het enige wat ik altijd denk als de wekker gaat, is ‘eruit, eruit, eruit’. Pas als ik me één seconde later begin aan te kleden, realiseer ik me hoe laat het is. En nu, op de eerste dag van de Helweek, is dat wel erg vroeg: 5 uur. Ik hijs me in mijn netjes klaargelegde sportkleding. Zielig vind ik mezelf niet, ik ben nu al trots op mezelf. De hele wereld ligt nog op één oor en ik ga me lekker in het zweet werken.

Eén nadeel: ik voel me misselijk. Misschien ken je het gevoel wel. Ik heb het altijd als ik middenin de nacht moet opstaan voor een vlucht. Het is een mix van misselijkheid, excitement en hongerigheid. Niet super chill als je jumping jacks en buikspieroefeningen doet.

Als ik om half tien mijn dagelijkse meeting met mijn collega’s heb – en zij aan hun dag beginnen – heb ik al gesport, gemediteerd en twee artikelen geschreven. I feel good! De rest van de dag ben ik niet zo productief als ik zou willen. Juist omdat ik geen social media en WhatsApp mag checken onder werktijd, kom ik elke keer in de verleiding om het toch te doen. Morgen leg ik ‘m aan de andere kant van de kamer!

Dinsdag

Dinsdag pak ik het anders aan. Om 5 uur zorg dat ik er top notch uit zie, mediteer ik en begin ik daarna met werken. Wat blijkt? Ik werk het allerlekkerst om half 6 ’s ochtends, als iedereen nog slaapt, niemand me nodig heeft en ik nog niet moe ben van de dag. Die focusuurtjes ga ik erin houden. Rond vier uur ’s middags stort ik in en komt er niets meer uit mijn vingers, maar na een fijne hardloopsessie en het avondeten barst ik weer van de energie.

Woensdag

In deze dag van de week had ik van tevoren het meeste zin. Het thema van woensdag is namelijk time management. Doordat ik me wekelijks voor WorkJuice bezighoudt met productiviteit, kan ik me op dat gebied wel een expert noemen. Maar er is één onderdeel van time management waar ik nog altijd mee worstel: zorgen dat mijn lange termijn doelen ook daadwerkelijk realiteit worden. En laten we vandaag nou net een jaar-, maand-, week- en dagplanning gaan maken.

🎧  Luistertip: De WorkJuice Podcast over de feiten en fabels van productiviteit

Als ik er nu achteraf op terugkijk, vind ik vooral de weekplanning enorm fijn. Die maak ik in Google Calendar, omdat het leven in de praktijk net iets anders loopt dan je van tevoren plant. Zo kun je makkelijk slepen. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor elk onderdeel in mijn leven een ander kleurtje te gebruiken. Het geeft me de illusie dat ik heel georganiseerd ben (de rommel in mijn huis vertelt je het tegendeel).

Donderdag

Het thema van donderdag is je comfort zone. Wanneer ik rond drie uur ’s middags na mijn werk begin aan de opdracht uit het Helweek-boek, zit ik middenin mijn middagdip. Dan komt de eerste opdracht: schrijf op papier waar je precies allemaal bang voor bent en zeg het dan hardop tegen jezelf.

Als ik bezig ben met mijn lange lijst aan dingen waar ik bang voor ben (ik ben nogal een schijterd), realiseer ik me opeens dat alle zinnen terugvallen op twee grote angsten: dat ik niet goed genoeg ben en dat anderen me niet leuk vinden. En dat niet alleen: ik realiseer me ook dat mijn hele persoonlijkheid hierop gebaseerd is, van het niet nee kunnen zeggen tot de lollige versie van mezelf die altijd naar buiten komt als ik met anderen ben. Het is zo’n eyeopener dat de tranen me in de ogen branden.

Na een leuke sessie op Clubhouse over de Helweek (over uit je comfort zone gesproken…) stuiter ik door de kamer. En dat is maar goed ook, want vannacht gaan Lisanne en ik niet slapen. Het is het onderdeel van de Helweek waar ik me van tevoren het meeste zorgen over maakte. Terecht, blijkt later.

De Helnacht

Mijn vriend blijft tot 12 uur op om vervolgens bananenpannekoekjes voor me te bakken, terwijl ik op oude hitjes als ‘I Just Wanna Dance With Somebody’ sta te dansen in de woonkamer. Ik heb er zin in. Ik ben die avond eindelijk begonnen aan twee projecten waarmee ik passieve inkomsten wil gaan verdienen en waar ik het al sinds het begin van de coronacrisis over heb, maar nog nooit de tijd voor heb genomen.

De nacht verloopt en het gaat lekker, tot ik om drie uur helemaal instort. Nadat ik een half uur heb staan dansen alsof ik in een Berlijnse nachtclub uitga, ben ik wat meer wakker en ga ik weer achter mijn laptop zitten. Maar om vier uur komt de man met de hamer weer. Ik heb het enorm koud, kan niet meer naar mijn scherm kijken en zit de minuten op de klok af te kijken totdat het vijf uur is – dan begint namelijk de vrijdag.

Vrijdag

God nondeju. Lisanne en ik hebben het constant gehad over hoe we de nacht door zouden komen, dat we helemaal zijn vergeten dat er daarna ook nog een hele dag komt. Eén waarop we gewoon moeten werken. Na een wandeling door de buurt mag ik weer een koffietje van mezelf en vervloek ik Erik Bertrand Larssen. Ik probeer aan het werk te gaan, maar mijn ogen blijven dichtvallen. Dan maar onder de douche.

Moeite met op gang komen ‘s ochtends? Dit werkt véél beter dan koffie

Na koud afgedoucht te hebben en een flink ontbijt, weet ik er zomaar een artikel uit te persen. Sterker nog, nadat ik om 10 uur ben gaan hardlopen (weliswaar een korter rondje, maar wel bijna op hetzelfde tempo als normaal), ben ik stomverbaasd over wat een mens allemaal kan bereiken op geen slaap. De 22:00 uur haal ik overigens niet. Als ik om 19:30 uur een podcast besluit te luisteren, val ik als een blok in slaap. Ik kan me amper herinneren dat mijn vriend me om 20:30 uur naar bed heeft gedwongen.

Zaterdag

Op je vrije dag om 5 uur opstaan… Tja. Het heet voor niets de Helweek. Toch voelt het lekker als mijn vriend opstaat en ik al het gevoel heb dat ik er een hele – productieve – dag op heb zetten. We gaan hardlopen en hoewel ik door alle spierpijn van de afgelopen week en de grootste blaar ooit na twee kilometer al wil opgeven, push ik mezelf en weten we onze snelste vijf kilometer ooit te lopen. En dat na donderdag op vrijdag niet geslapen te hebben? Ik kan écht meer (aan) dan ik denk.

Tessa Ham tijdens de Helweek

Zondag

Ook op zondag blijkt de 5 uur opstaan enorm lekker te zijn. Zo kon ik de eerste uren van de dag productief besteden en daarna met een vriendin gezellig lunchen en genieten van de zon. Maar als ik ’s middags na 13.000 stappen weer thuis ben, ben ik moe en hongerig en wil ik niets anders dan tv kijken en ongezond eten – twee dingen die ik de hele week niet heb mogen doen. Ik ben er helemaal klaar mee en geef eraan toe.

Als de Helweek me één ding heeft geleerd, is dat ik meer (aan)kan dan ik denk. Dat is dan ook mijn nieuwe mantra geworden. Of het echt mijn leven gaat veranderen? Daar kom ik over een half jaar graag bij je op terug. Ik neem zeker lessen en tools mee die ik deze week heb geleerd, maar levensveranderend kan ik het nu nog niet noemen.

Voor nu ben ik gewoon erg trots op mezelf. Ik heb het gewoon geflikt. En voor het grootste gedeelte was die Helweek niet eens zo hels. Zeker nu alle weken zo op elkaar lijken, was dit een fijne manier om uit de sleur te worden getrokken en jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Benieuwd hoe Lisanne de Helweek heeft ervaren? Haar verslag lees je hier.

Zo verander je jouw fixed mindset in een growth mindset voor meer succes

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tessa’s Helweek: “Ik stond om 3 uur ’s nachts te dansen alsof ik in een Berlijnse nachtclub stond”
Sluiten