Tessa Ham
Tessa Ham Productiviteit 7 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Tessa geeft raad: ‘Ik kan me thuis niet concentreren, hoe raak ik weer gemotiveerd?’

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Wekelijks beantwoordt content manager Tessa Ham een prangende lezersvraag. Met vandaag: Wat kun je doen als je je niet kunt concentreren en jouw motivatie kwijt bent tijdens het thuiswerken?

“Ik heb veel moeite met het aangescherpte advies om vanuit huis te werken. Ik snap dat het nodig is, maar mijn concentratielevels zijn thuis beneden het vriespunt en ik heb geen motivatie om echt hard aan de slag te gaan. Mijn baas ziet het toch niet. Ik voel me er wel schuldig over – hoe krijg ik toch weer een beetje motivatie terug om thuis aan de slag te gaan? – Jesse”

Thuis beter concentreren

Hi Jesse, volgens mij bestaat jouw vraag uit twee problemen (die natuurlijk ook weer met elkaar te maken hebben). Allereerst dat je je niet kunt concentreren thuis en ten tweede dat je de motivatie een beetje bent verloren.

Om je goed te kunnen concentreren thuis, is het belangrijk dat je een ritueeltje voor en na je werkdag creëert. Net zoals je zou doen als je naar kantoor gaat. Kleed je dus gewoon aan en maak een wandeling, alsof je naar werk loopt. Hoe verleidelijk het ook is om uit je bed te rollen en in je pyjama op de bank aan de slag te gaan, dat is niet wat je het best kunt doen voor je concentratie.

🎧. Luistertip: de WorkJuice Podcast met gelukspsycholoog Josje Smeets over werkgeluk 

Bedenk vervolgens ook een bepaalde handeling voordat je gefocust aan de slag gaat. Ik doe bijvoorbeeld altijd muziek aan. Omdat het nu december is, luister ik deze Cozy Christmas Coffee Shop Ambience. Maar ik luister ook naar focus playlists op Spotify. Ik sluit mijn mailbox af, klik alle tabbladen weg en doe mijn koptelefoon op.

Omdat ik elke dag dezelfde muziek luister, geef ik mijn hersenen als het ware een seintje: het is tijd om te werken. Een plek die helemaal toegewijd is aan werk helpt hier ook bij. Als je bijvoorbeeld aan de eettafel of op de bank werkt, associeert je brein dat onbewust ook met ontspannen of andere activiteiten. Het wordt dan lastiger om je te concentreren.

Heb je geen werkkamer? Probeer dan toch een klein bureau te realiseren in de woonkamer of slaapkamer. Of kies ervoor om in een koffiezaak bij jou om de hoek te gaan werken als je je écht niet kunt concentreren.

Motivatie terugvinden bij het thuiswerken

Je baas ziet misschien niet direct dat je niet hard aan de slag bent. Maar we weten niet hoe lang het thuiswerkadvies zal duren en de kans is groot dat je baas het dus wel indirect zal merken aan je prestaties.

Als je hiervoor niet bang bent, en je jouw werk gewoon nog kunt doen zonder 100 procent te leveren, is er misschien een ander probleem. Heb je wel nog genoeg uitdaging in je werk? Vind je het nog leuk genoeg? Wanneer je op één van de vragen ‘nee’ moet antwoorden, is het verstandig om hierover met je baas in gesprek te gaan.

Misschien is er een nieuw project waar jij mee aan de slag kunt gaan, waardoor je weer gemotiveerd wordt. Heb je nu de kans om met een cursus aan de slag te gaan. Of is het tijd voor nieuwe verantwoordelijkheden.

Voordelen thuiswerken

Ten slotte wil ik je nog meegeven om ook de positieve kant van het thuiswerken in te zien. Het advies zal ooit versoepeld worden, dus probeer tot die tijd ook te genieten van de voordelen. Zo kun je thuis de lekkerste lunches klaarmaken, kun je tussendoor even sporten voor een endorfine kick en kun je langer uitslapen.

Voor je het weet ben je weer terug op kantoor!

Tessa geeft raad: ‘Ik blijf maar geld van mijn spaarrekening halen’

Ook een vraag op het gebied van geld of carrière? Bijvoorbeeld over sparen, beleggen, onderhandelen, solliciteren, een lastige collega of een ander werkgerelateerd probleem? Stuur je vraag naar [email protected] o.v.v. ‘Tessa geeft raad‘.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tessa geeft raad: ‘Ik kan me thuis niet concentreren, hoe raak ik weer gemotiveerd?’
Sluiten