Tessa Ham
Tessa Ham Geld 5 jan 2022

Tessa geeft raad: ‘Kan ik beter blijven sparen of beginnen met beleggen?’

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Wekelijks beantwoordt content manager Tessa Ham een prangende lezersvraag. Met vandaag: Kan ik beter blijven sparen of beginnen met beleggen?

“Beste Tessa, ik hoor steeds meer om me heen over beleggen. Ik snap inmiddels dat ik niet met een inleg van duizenden euro’s hoef te beginnen, maar vraag me af of het de juiste zet is voor mij of dat ik beter kan blijven sparen. Hoe kom ik hier achter? – Abigail”

Sparen of beleggen?

Persoonlijk ben ik een fan van je geld voor je aan het werk zetten, zeker nu de spaarrente bij mijn eigen bank het nulpunt heeft bereikt. Toch is het wel belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je begint. Het kan namelijk heel goed dat het voor jou niet de juiste timing is.

Heb je bijvoorbeeld wel een flinke buffer op je spaarrekening? Zelf houd ik de vuistregel aan van een noodspaarpotje waarmee ik zes maanden mijn vaste lasten kan betalen. Zo kan ik financiële tegenvallers opvangen en ervaar ik minder stress.

Daarnaast is het goed om jezelf af te vragen of je niet op de korte termijn een grote uitgave wil doen. Ik geloof niet in quick wins op de beleggingsmarkt en beleggen zoals ze doen in The Wolf of Wall Street, maar in investeren voor de lange termijn. Dat betekent dat je je geld jaren wil laten staan, zo lang mogelijk.

Wil je in 2022 bijvoorbeeld een huis kopen? Dan kun je daarna beter beginnen met beleggen, want je hebt met deze oververhitte huizenmarkt veel geld nodig. Je wil niet net je ETF’s (fondsen met veel verschillende aandelen of obligaties) of aandelen verkopen als ze minder waard zijn geworden.

Ten slotte moet je jezelf afvragen hoeveel risico je wil nemen. Niet iedereen slaapt ‘s nachts fijn als ze beleggen. Het brengt immers risico’s met zich mee. Deze kun je wel beperken; crypto is bijvoorbeeld een stuk risicovoller dan een ETF, maar helemaal weg is het risico nooit.

Uitstelgedrag?

Als je wel geïnteresseerd bent in beleggen, maar er toch op de één of andere manier nooit mee aan de slag gaat, raad ik aan voorzichtig je teen in het water te dippen. Je hoeft namelijk niet te kiezen, je kunt ook allebei doen. En zoals je zelf al zei, kan je tegenwoordig voor een paar tientjes per maand beleggen.

Zelf begon ik mijn beleggingsavonturen bijvoorbeeld bij Peaks, een app waarmee al het werk uit handen wordt genomen en die je wisselgeld automatisch belegt. Toen ik daardoor meer zelfvertrouwen kreeg, ben ik ook zelf gaan beleggen in ETF’s.

Als je op een dag wil beginnen met beleggen en geen goede reden hebt om het niet te proberen, is het verstandig niet te lang uit te stellen. Hoe eerder je begint, hoe langer je rendement exponentieel kan groeien namelijk. Maar het is wel belangrijk om je goed in te lezen.

Hieronder een aantal leestips voordat je (wel of niet) begint:

Ook een vraag op het gebied van geld of carrière? Bijvoorbeeld over sparen, beleggen, onderhandelen, solliciteren, een lastige collega of een ander werkgerelateerd probleem? Stuur je vraag naar [email protected] o.v.v. ‘Tessa geeft raad‘.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Tessa geeft raad: ‘Kan ik beter blijven sparen of beginnen met beleggen?’
Sluiten