Tessa Ham
Tessa Ham Geld 14 dec 2021

Tessa geeft raad: ‘Hoe blijf ik gemotiveerd om te sparen voor doelen op de lange termijn?’

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Wekelijks beantwoordt content manager Tessa Ham een prangende lezersvraag. Met vandaag: Wat doe je als je spaardoel is uitgesteld en je de motivatie verliest?

“Vorig jaar spaarde ik om een huis te kunnen kopen. Door de huidige huizenmarkt is dat plan helaas in het water gevallen – we kunnen het niet betalen. Dat zorgt ervoor dat ik mijn verdiende spaargeld gemakkelijker uitgeef dan ik zou willen.

Ik betaalde onlangs 1.500 euro voor een computer en geef makkelijker geld uit aan reisjes… maar als het straks wél de tijd is om een huis te kopen, ben ik bang dat mijn spaarvermogen niet gegroeid is ten opzichte van afgelopen jaar. Hoe zorg ik ervoor dat ik genoeg kan blijven sparen, terwijl het einddoel/spaardoel steeds verder uitgesteld wordt? – Julia”

Motivatie behouden voor ver spaardoel

Hi Julia, het is heel begrijpelijk dat je motivatie wegvalt als een doel waar je lang voor hebt gespaard (nog) niet doorgaat. Allereerst wil ik dan ook meegeven dat het helemaal niet erg is als je wat meer hebt uitgegeven aan iets praktisch zoals een computer of een reisje die je heel graag wilde maken. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om een goede balans te houden tussen geld uitgeven en geld sparen.

Heb je al een vast bedrag dat je elke maand overmaakt voor je toekomstige huis? Zo niet, maak dan een spaarpotje aan speciaal voor het huis en stort daar elke maand een vast (realistisch!) bedrag in.

Doe je dit al wel? Dan klinkt het voor mij alsof je je hier nu even niet aan houdt. Eén optie is om het bedrag een beetje naar beneden bij te stellen, naar een bedrag wat nu realistisch voor je is. Je zorgt er op deze manier voor dat je spaarrekening toch elke maand groeit.

Een tweede optie is om juist een bedrag vast te stellen dat je elke maand mag uitgeven aan reisjes en andere leuke dingen. Is je budget voor die maand op? Dan heb je pech en zal je tot volgende maand moeten wachten.

Er is ook nog een derde optie: er een uitdaging van maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een spaarchallenge te doen of door je voortgang bij te houden in een savings tracker die je op Pinterest kunt vinden.

7 geld challenges om een groot bedrag zonder te veel moeite te sparen

Houd je doel levendig

Probeer ten slotte je spaardoel – het huis – ook een beetje levendig te houden. Als je net de zoektocht hebt gestaakt, kan dat pijnlijk zijn. Dan zou ik het ook even laten. Maar als je eenmaal hebt geaccepteerd dat het er nu niet inzit, zou ik weer gewoon losgaan met Pinterestborden voor je toekomstige huis en zo nu en dan op Funda rondsnuffelen.

Dan weet je namelijk weer waar je die andere uitgaven voor laat en wordt het makkelijker de prioriteit aan het sparen te geven. Er is namelijk een reden waarom je wil verhuizen. Zorg dat deze ‘waarom’ weer duidelijk voor jezelf wordt!

Bedenk subdoelen

Ten slotte voelt je spaar- en einddoel nu heel ver weg. Natuurlijk werkt dat demotiverend. De oplossing hiervoor is om kleinere subdoelen te bedenken. Bij elke 1.000, 2.500 of 5.000 euro vier je je succes en beloon je jezelf omdat je een doel hebt gehaald. Die beloning kan van alles zijn, maar zorg dat het de moeite waard is (én dat je er niet al je net gespaarde geld aan uitgeeft natuurlijk – hier vind je inspiratie voor gratis beloningen).

Succes!

Tessa geeft raad: ‘Ik kan me thuis niet concentreren, hoe raak ik weer gemotiveerd?’

Ook een vraag op het gebied van geld of carrière? Bijvoorbeeld over sparen, beleggen, onderhandelen, solliciteren, een lastige collega of een ander werkgerelateerd probleem? Stuur je vraag naar [email protected] o.v.v. ‘Tessa geeft raad‘.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tessa geeft raad: ‘Hoe blijf ik gemotiveerd om te sparen voor doelen op de lange termijn?’
Sluiten