Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 12 jan 2022

Tessa geeft raad: ‘Hoe kom je erachter wat je passie is?’

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Wekelijks beantwoordt content manager Tessa Ham een prangende lezersvraag. Met vandaag: Hoe kom je erachter wat je passie is?

“Beste Tessa, op Instagram word je doodgegooid met verhalen van mensen die hun passie hebben gevonden en andere mensen aanmoedigen niet te settelen voor een ‘normale’ baan. Zelf heb ik een baan die gewoon oké is, maar ik heb wel enorm leuke collega’s en het is dus echt niet zo alsof ik met tegenzin naar werk ga. Ik krijg wel het gevoel dat ik van mijn passie mijn werk moet maken, maar heb geen idee wat dat dan is. Hoe kom ik hier achter? – Robin”

Je passie vinden

Allereerst wil ik meegeven dat het helemaal oké is om niet van je passie je werk te maken. Je zal het inderdaad bijna vergeten met al die succesverhalen, maar het is ook prima als jij gewoon een baan hebt die je leuk vindt en daarnaast een privéleven hebt waar je voldoening uit haalt.

Zelfs als je wel weet wat je passie is, hoef je daar dus echt niet per se je boterham mee te verdienen. Met schrijven als passie kan je mij één van the lucky ones noemen die van z’n passie z’n werk heeft meegemaakt, maar ik weet nu wel dat je daarmee je grootste hobby verliest. Normaal gesproken ging ik bijvoorbeeld schrijven om stoom af te blazen, nu heb ik hier na een dag tikken geen zin meer in.

Dit had ik willen weten voordat ik besloot met mijn passie mijn boterham te verdienen

Maar jij worstelt er natuurlijk mee dat je je passie überhaupt niet gevonden hebt. En zo lang je niet probeert uit te vogelen wat dat is, zal er misschien altijd wat blijven knagen. Hoe kom je erachter waar je passie of interesse ligt?

Hiervoor kan je verschillende vragen aan jezelf stellen:

  • Waar ben je vaak nieuwsgierig naar?
  • Welke interesses had je als kind?
  • Waar ben je heel erg goed in?

De antwoorden op deze drie vragen geven je een richtlijn van wat je passie kan zijn. Maar om die ontdekken zal je toch ook echt aan de bak moeten en verschillende dingen moeten uitproberen. In stap twee ga je dus verschillende hobby’s uitproberen, vrijwilligerswerk doen in de gebieden waar je interesse in hebt en in gesprek met mensen die van hun werk hun passie hebben gemaakt.

Alleen maar door veel te experimenteren, kom je er namelijk achter wat je echt leuk vindt. De gesprekken en het vrijwilligerswerk zijn vervolgens essentieel om geen droombeeld van een passie te schetsen, maar ook de minder leuke kanten te leren kennen.

Meer hulpmiddelen?

Ook een vraag op het gebied van geld of carrière? Bijvoorbeeld over sparen, beleggen, onderhandelen, solliciteren, een lastige collega of een ander werkgerelateerd probleem? Stuur je vraag naar [email protected] o.v.v. ‘Tessa geeft raad‘.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tessa geeft raad: ‘Hoe kom je erachter wat je passie is?’
Sluiten