Terug aan het werk na het verlies van een naaste

Terug aan het werk na het verlies van een naaste is een persoonlijk proces waar iedereen anders mee omgaat. Een moeilijk moment dat ook invloed kan hebben op je werk. De één kan na een week weer aan de slag en een ander heeft een paar maanden nodig. We rouwen allemaal op onze eigen manier en er is geen sprake van een goede of slechte manier.

Naast dat je te maken krijgt met verdriet en andere emotionele klachten zoals boosheid en schuldgevoelens, kun je ook te maken krijgen met lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratieproblemen en slaaploosheid. Klachten die allemaal van invloed kunnen zijn op je functioneren.

Werken kan voor sommige een goede afleiding zijn, maar anderen willen liever alleen zijn. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Op die manier kun je het verlies een plekje geven en kun je op werk aangeven wat je wel en niet aankan.

Rechten bij rouw

Er bestaat geen wettelijk rouwverlof in Nederland, maar in sommige cao’s is het verlof wel opgenomen. In de meeste gevallen wordt er aanspraak gemaakt op het calamiteitenverlof. Met dit verlof kun je worden uitbetaald tot en met de dag van de uitvaart. Als je na deze periode nog niet klaar bent om aan het werk te gaan, word je doorverwezen naar de bedrijfsarts. Die kan bijvoorbeeld adviseren om een tijdelijk ziekteverlof op te nemen of minder te gaan werken.

Het calamiteitenverlof blijkt voor veel mensen niet lang genoeg te zijn. Uit cijfers van ArboNed is namelijk gebleken dat verlies van een dierbare gemiddeld 170 dagen verzuim oplevert. En volgens ander onderzoek van uitvaartorganisatie Yarden vindt ruim de helft van de Nederlanders dat mensen te weinig tijd krijgen om te rouwen.

Praten met je leidinggevende

Voordat je terugkeert naar je werk is het verstandig om het één en ander te bespreken met je leidinggevende. In zo’n gesprek kun je bijvoorbeeld aangeven of je het wel of niet fijn vindt om het over het verlies te hebben. Je leidinggevende kan dit vervolgens aan je collega’s doorgeven. Op die manier voorkom je ongewenste situaties die je terugkeer moeilijker maken. Ook kun je het tijdens het gesprek hebben over de hoeveelheid werk die je verwacht aan te kunnen.

Op je eigen tempo

Bepaal voor jezelf of je gelijk volle dagen wil draaien of dat je het eerst langzaam wil opbouwen. Het is beter om te kiezen voor wat haalbaar is, anders zit je binnen no time weer thuis. 40% van de mensen die na verlies weer aan het werk moet, meldt zich vervolgens ziek.

Bedenk van tevoren wat je wil doen op een dag en werk bijvoorbeeld met een kleine to-do-lijst als richtlijn. Dit kan je helpen als je het moeilijk vindt om je te concentreren. Merk je dat het toch te veel is? Wees dan vooral niet bang om het aan te geven. Je kunt beter een stapje terugnemen dan rond blijven lopen terwijl het niet goed met je gaat.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Terug aan het werk na het verlies van een naaste
Sluiten