Redactie
Redactie Werkplekken 31 jul 2020

Gaan we ooit weer terug naar kantoor?

Eén ding is zeker, thuiswerken is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse realiteit. Fysieke vergaderingen voelen als iets uit het verleden, mede omdat we inmiddels helemaal gewend zijn aan de communicatie op afstand.

Natuurlijk hebben we voorheen ook wel eens vanuit thuis gewerkt. Echter was dat niet te vergelijken met het massale thuiswerken om gehoor te geven aan de RIVM-richtlijnen. Grote vraag blijft: nu de maatregelen langzaam steeds verder versoepelen, stromen de kantoren dan ook weer vol?

Tegen alle verwachtingen in

Eén van de veel gehoorde argumenten om de mogelijkheden tot thuiswerken te beperken was altijd: onbereikbaarheid. Onder dit argument probeerden werkgevers hun medewerkers zoveel mogelijk binnen kantoor te houden. Het afstudeeronderzoek van Ference Nauta van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bewijst echter het tegendeel!

Nauta voerde namelijk onderzoek uit naar de implementatie van Tijd-, Plaats- en Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW). En wat blijkt; thuiswerkers geven aan dat ze thuis veel beter bereikbaar zijn dan op kantoor. Reistijd naar kantoor of afspraken buiten de deur zijn namelijk volledig verdwenen. Daarnaast zijn werktelefoon en -laptop vrijwel altijd binnen handbereik, wat de bereikbaarheid ook ten goede komt.

Lees ook: Thuiswerken bevalt Nederlanders zo goed de helft niet meer anders wil

Steeds meer werkgevers zien en ervaren dan ook het positieve effect van thuiswerken. Alle werknemers blijven bereikbaar en vaak wordt dezelfde – of zelfs een hogere – productiviteit geleverd. Veelgenoemde factoren hierbij zijn, volgens onderzoek onder lezers van Intermediair, minder afleiding door collega’s en meer mogelijkheden voor focus. Eventuele twijfels en drempels om remote werken mogelijk te maken worden zo eenvoudig weggenomen. Maar als deze nieuwe realiteit zo voordelig is, hoe zit het dan met het vertrouwde kantoor?

Thuis is here to stay

Willen we straks dan nog wel terug naar kantoor? Werknemers wennen aan hun eigen thuiskantoor en werkgevers wennen aan personeel op afstand. Iedereen staat in contact met elkaar dankzij communicatietools en samenwerkingen blijven mogelijk. Daarnaast kan het zelfs extra financiële voordelen met zich meebrengen om een kantoorruimte (deels) op te zeggen. Dit bespaart al gauw flink wat kosten. Om nog maar te zwijgen over de positieve gevolgen voor het milieu.

De eventuele tegenargumenten die bestonden, zijn daarmee zo goed als verdwenen waardoor het nieuwe werken in een stroomversnelling terecht komt. Al deze invloeden veranderen zo niet alleen de manier waarop we tegen thuiswerken aankijken, maar ook de manier waarop we blijven werken.

We moeten ons voorbereiden op een toekomst waarin werknemers steeds meer vanuit huis werken wanneer hun beroep dat toelaat. Dat vindt ook Wycher Winia van Targus. “Door deze gewenning, in combinatie met een betere bereikbaarheid en gelijke productiviteit, gaan we zien dat thuiswerken een vast onderdeel wordt van onze werkcultuur.”

Lees ook: Zo ga je in gesprek met je werkgever over remote werken

Hybride kantoren van de toekomst

Maar hoe ziet het kantoor van de toekomst er straks dan uit? Winia: “We verwachten dat werknemers veel meer remote werken en afwisselend terug naar kantoor komen; een hybride concept. Onze verwachting is dan ook dat dit hybride concept de flexibele werkplek een flinke boost zal geven.

Het Bring-Your-Own-Device concept zal hierbij meer aanhang krijgen. Op die manier hoeven medewerkers hun hardware niet met collega’s te delen, wat winst geeft qua hygiëne maar ook in productiviteit. Medewerkers kunnen tenslotte direct op hun eigen apparatuur aan de slag. Randvoorwaarden om dit hybride kantoor te laten slagen is echter wel dat werkgevers hun medewerkers van de juiste middelen voorzien. Zonder de juiste tools en hardware is het simpelweg onmogelijk om hybride te kunnen werken.”

“De wensen van de werknemer dienen centraal te staan, zij moeten tenslotte kunnen samenwerken vanaf iedere locatie. En om dit veilig, comfortabel en productief te kunnen doen hebben zij de juiste ondersteunende tools nodig. Een laptop alleen is daarbij niet genoeg. Winia: “Denk bijvoorbeeld aan praktische tools als een docking station waarmee alle apparaten gemakkelijk verbonden worden, en een laptopstandaard om ook het ergonomisch aspect mee te nemen. Het comfort van kantoor moet ook in een home office terug te vinden zijn.”

Verder lezen? Drie scenario’s van het kantoorleven in de toekomst

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Gaan we ooit weer terug naar kantoor?
Sluiten